Днес тя е най-дълго управляващата кралица в Европа. Тя е

...
Днес тя е най-дълго управляващата кралица в Европа. Тя е
Коментари Харесай

Маргрете II: Усмихнатата кралица на Дания, която се оттегли след 52 г. на трона

Днес тя е най-дълго ръководещата кралица в Европа. Тя е и последната жена отпред на европейска монархия след гибелта на Елизабет II.

Вечно усмихната и известна със способността си да приспособява обичайна институция към модерните времена, датската кралица Маргрете II съумява да запази голяма известност както за монархията, по този начин и за самата себе си.

Известна е с интелекта, прагматизма, възприятието си за комизъм, артистичния си гений, илюстрациите на " Властелинът на пръстените ", и непреодолимата си пристрастеност по... цигарите.

Казват, че в случай че не беше кралица, евентуално датчаните щяха да я изберат за президент.

След 52 години на престола Маргрете II реши да се отдръпна от престола и да съобщи короната на своя наследник Фредерик (р. 1968). Това се случи с изненадващо съобщение в края на нормалното ѝ новогодишно слово.

Първата кралица на Дания след повече от 5 епохи на мъжко монархично ръководство, тя се възкачва на престола едвам на 31-годишна възраст, през януари 1972, когато нейният татко умира след малко боледуване.

Родена е през април 1940 година в Копенхаген - единствено седмица след нацистката окупация на Дания. Въпреки че родословието ѝ е обвързвано с европейската монархия (включително с кралица Виктория), Маргрете не би трябвало да наследи трона, тъй като той се поставя единствено на мъжки наследници.

Датската конституция обаче е изменена през 1953 година и позволява на най-голямата щерка на крал Фредерик IX да ръководи.

Маргрете учи археология, политически науки и стопанска система, посещава Кеймбридж, London School of Economics и Сорбоната. Говори свободно на пет езика. Сама написа речите си, които всяка година се наблюдават от болшинството датчани.



Дълбоко религиозна, само че и мощно прагматична, тя има вяра в дълга си като монарх, само че и гледа на своята роля като на добър собственик: " Дания е по-важна за мен от всичко друго. Навсякъде ме посрещат с толкоз огромни упования и получавам толкоз доброта и почитание. Ако обърна тил на всичко това, бих предала всеки, който е разчитал на мен ".

Както и при кралица Елизабет II - отдадеността ѝ на публичната функционалност се случва за сметка на фамилията.

Съпругът ѝ принц Анри не крие раздразнението си от второстепенната си роля в монархията.

Големият ѝ наследник Фредерик прекарва детството и младежките си години в протест против незадоволителното внимание, което получава от родителите си, за сметка на непрекъснатия несъразмерен интерес на медиите към него като престолонаследник.

Баща на 4 деца, бъдещият крал на Дания и неговата брачна половинка Мери Доналдсън (адвокатка от Австралия) пробват да дадат на децата си метод на живот, който е колкото може по-близък до този на сънародниците си.

Истинското предопределение на Маргрете II се оказва не поезията или археологията, а образните изкуства - изобразяване, сценография и дизайн на костюми, обработка на текстил, бродерия и други

В началото на 70-те години, когато тя към момента е принцеса, Маргрете се влюбва във " Властелинът на пръстените " на Дж. Р.Р. Толкин. Без да споделя на никого, употребявайки псевдонима Ингахилд Гратмер, тя взема решение да направи свои рисунки по романа и да ги изпрати на писателя.



Толкин не желае книгите му да бъдат издавани с илюстрации, тъй като желае читателите му сами да употребяват въображението си и да си показват вселената, разказана от него.

Въпреки това той резервира графиките на " Ингахилд ", без да подозира коя е тя.

При гибелта му през 1973 година две от нейните произведения са открити в джоба на палтото му. Останалите са открити в дома му, като върху няколко даже са открити дребни забележки от Толкин.

Оказва се, че художничката към този момент има нова " работа " - като кралица на Дания.

Когато " Властелинът на пръстените " е преиздаден през 1977 в Дания, трилогията към този момент е съпроводена с нейните истински картини, в които героите нямат лица - по този начин както Толкин е желал.

Дори през идващите десетилетия Маргрете II продължава да рисува, като носи на всички места със себе си скицник и бои.

През годините тя се занимава и с дизайн на облекла, както и със сценография на балетни, театрални или кино продукции. Заедно с починалия си брачен партньор превеждат романа на Симон дьо Бовоар " Всички са смъртни ".

На 83 години Маргрете II се отдръпва от престола поради здравословното си положение - през миналата година тя претърпява интервенция на гръбнака, която я е предиздвикала да " намерения дали не е време да съобщи отговорността на идващото потомство ".

Това ще се случи на 14 януари, годишнината от нейното заместничество на престола. С 80% публично утвърждение на монархията в Дания, Маргрете II завещава на сина си една от най-щастливите страни в света.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР