Днес центърът на берковското село Замфирово се превърна в място

...
Днес центърът на берковското село Замфирово се превърна в място
Коментари Харесай

Берковско село почете паметта на военен герой /снимки/

Днес центърът на берковското село Замфирово се трансформира в място на възпоменателно събитие във връзка 80 години от гибелта на подофицер летец-изтребител Иван Минчев Сомлев.
На възпоменанието участваха членове на Съюза на ветераните от войните в Монтана, които бяха и уредници на тържеството. Гости от Съюза на ветераните от Габрово, Берковица, Бели Мел и Чипровци взеха присъединяване в ритуала, отдаден на героите от войните.
Официални посетители на събитието бяха заместник-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева и Ангел Ангелов - кординатор кметства и кметски наместничества.
Замфировчани демонстрираха своята съпричастност с наличието си, а възпитаници и учители от  ОУ " Св. Св. Кирил и Методий " в Замфирово имаха своя урок по родолюбие навън, тъй като героите би трябвало да се помнят.
След тържествената част всички се насочиха към края на селото, където до основния път се намира паметната плоча на Иван Сомлев. 
Със засаждане на лавровишна и поднасяне на цветя и венци бе почетена паметта на героя!
Фелдфебел Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февруари 1922 година в Габрово. Завършва военни школи за водачи в Казанлък, Долна Митрополия и Телиш. Получава чин подофицер, авиатор – изпитател. Изключителен патриот и родолюбец, който приживе се подчинява на своя лозунг: „ Моята всеотдайност е нищо пред дълга пред Родината! “
Загинал във въздушен пердах над село Гушанци в Берковско на 16 април 1944 година единствено на 22-годишна възраст.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР