Днес църквата почита мъченическата смърт на четиридесет и двамахристиянивоеначалници, приели

...
Днес църквата почита мъченическата смърт на четиридесет и двамахристиянивоеначалници, приели
Коментари Харесай

Днес се почитат Св. 42-ма мъченици в Амория

Днес църквата уважава мъченическата гибел на четиридесет и двамахристиянивоеначалници, приели гибелта през 840 година в град Амория, когато бил завзет отмохамеданите.

Част от жителите му и бойците билиизбитиили отведени в иго, а основните военачалници били подложени на тежки тествания. Победителите поискали от тях да се отрекат от вярата си и да признаят Мохамед. Военачалниците християни отказали и приели с достолепие гибелта.

Град Амория, който се намирал в малоазийската област Фригия бил дълго време обсаждан от мохамеданите през ІХ век при византийския император Теофил (829-842 г).
Християните се защитавали мъжествено и врагът евентуално щял да отстъпи, само че всред жителите на града се намерил изменник, който очаквайки огромна премия посочил на мохамеданите уязвимо място на крепостната градска стена и по подобен метод градът бил високомерен.
По-голямата част от жителите и бойците, които защитавали Амория, били избити или отведени в иго. Победителят заповядал да затворят в тюрма 42-мата основни военачалници. Църквата уважава еднообразно паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и положителни бойци, и правилни чиновници на Христа.

Празнуват: Красимир, Красимира.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР