Днес трябва да приключи разтоварването на една от секциите от

...
Днес трябва да приключи разтоварването на една от секциите от
Коментари Харесай

Днес ще бъдат претоварени въглищата от незапалилата се баржа в Дунав, край Гюргево

Днес би трябвало да завърши разтоварването на една от секциите от конвоя със самозапалилите се въглища, който се намира на румънския бряг против Русе.

В празния шлеп би трябвало да бъдат трансферирани въглищата, които са в баржата, която към момента не гори. Информацията, дадена от сръбския притежател на товара, че се чакат 2 празни баржи, с цел да се реалокират горящите въглища обаче, се е оказала погрешна.

Конвоят на румънския бряг, който се състои от 3 баржи с въглища и една с метал, е дебаркирал преди три седмици. Две от секциите са се самозапалили и преди няколко дни, поради посоката напразно Русе осъмна обхванат от кълба пушек и задушлива миризма. От българска страна, макар че корабът е в румънски води, са се пробвали да оказват помощ, като са съдействали баржата с арматурно желязо да бъде разтоварена на пристанище в Русе и да се уговори плаващ кран за претоварване на секцията, която към момента не гори. Междувременно румънският министър на превоза разгласи, че до обстановката се е стигнало след поредност от събития, за някои от които България има виновност.

" Фактът е, че българите не са направили драгиране на Дунава от тяхната страна. Говорихме и с Европейската комисия и предложихме ние да го създадем вместо тях. Предвид обстоятелството, че драгирането не е осъществено, баржите не можаха да стигнат по Дунав до Белград. Накрая, българите се съгласиха да драгират ", съобщи Сорин Гриндяну - министър на превоза на Румъния.

От Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав прецизираха, че драгажната им техника е работила на един от сериозните сектори в региона на остров Белене сред 5 и 19 юли. Речните експерти са безапелационни, че капитанът е трябвало да съобрази какъв брой да натовари кораба си, тъй че да не заседне, както сега постъпват всички останали, които минават през праговете.

" Тъй като парите, които се дават за транспорт са много огромни, и корабособственикът е взел решение тези баржи да бъдат натоварени на такова прегазване, с което съдовете не могат да преминат през сериозните сектори ", изясни кап. Иван Жеков, шеф на Дирекция " Речен контрол " - Русе.

Според българските експерти, другият проблем, довел до тази рецесия, е че в конвоя има товари на двама притежатели, които се отнасят по друг към стоката си и обстановката.

" Смятам, че още в Констанца не са спазени нужните условия при товаренето непосредствено от морския транспортен съд или са били в начален стадии на тлеене. Но при всички случаи не са спазени условията със замерване на температура, с изстудяване. Този, който е притежател на стоката на двете горящи баржи, не дава отговор на повикванията и уверенията, че ще бъдат изпратени празни сръбски баржи за претоварване - няма да стане. И евентуално притежателят е оставил ориста на товара и баржите в ръцете на Господа ", сподели кап. Иван Жеков.

Баржите към този момент остават на брега при Гюргево. Вероятно през днешния ден ще стартира претоварване на тази, която към момента не се е запалила. А каква ще е ориста на другите две зависи от сръбските притежатели и румънските управляващи.

Автор: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР