Днес трансплантираният преди два месеца Мариян Горбан от Бургас, заедно

...
Днес трансплантираният преди два месеца Мариян Горбан от Бургас, заедно
Коментари Харесай

Ананиев се срещна с белодробно трансплантирания Мариян Горбан

Днес трансплантираният преди два месеца Мариян Горбан от Бургас, дружно със фамилията си и проф. Любомир Спасов, направил белодробната трансплантация в УБ " Лозенец " беше посетител на здравния министър Кирил Ананиев. Мариян споделя, че всеки ден благодари на умрялата жена и нейните близки – дали единодушие да дарят органите ѝ. От два месеца той към този момент диша с нейния бял дроб.

" При мен се случи знамение. В този стадий от живота ми, в който търсех метод по какъв начин да се спася, получих шанса да съм първият българин с сполучливо трансплантиран бял дроб ", споделя Мариян.

Той поздрави здравния министър Кирил Ананиев за извършената осведомителна акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! “, тъй като това е пътят повече хора да схванат огромното значение на този извънредно човечен акт.

" Всички би трябвало да се замислим какъв брой е значимо донорството, тъй като по този начин можем да спасим различен човек и медицината дава тази опция “, съобщи 70-годишният инженер, роден в Украйна.

Кирил Ананиев разяснява, че в следствие от акцията, тематиката е достигнала до стотици хиляди българи и към този момент е въпрос, който все по-често се разисква в фамилията и в приятелския кръг.-->

Усилията на здравното министерство ще продължат в тази посока освен посредством провеждането на осведомителни акции, само че и с осъществяването на доста други действия, залегнали в Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията в Република България 2019 година – 2023 година, която беше призната преди дни от Министерския съвет.

Нейната цел е да усъвършенства организационният модел на донорството и трансплантацията на органи посредством ясни процедури, критерии, правила и образования на медицинските експерти.

Личната цел на Мариян Горбан след трансплантацията е още веднъж да моржува, което лекарите дават обещание скоро да бъде допустимо, както и да скочи с парашут. Планува да посети доста нови места, за които със фамилията му от дълго време си мечтаят и дълго са си говорили, до момента в който е бил тежко болен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР