Днес свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък

...
Днес свиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък
Коментари Харесай

Кирил Петков: Идващите самолети и кораби на НАТО не значат извънредна ситуация

„ Днес привиквам Съвета по сигурност към Министерския съвет. Оттук нататък мисля това да е главният орган за взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България “, сподели пред публицисти министър председателят Кирил Петков.

По думите му на съвещанието на Съвета през днешния ден ще се проучва обстановката и ще се дадат рекомендации за утрешното съвещание на Министерски съвет.

По отношение на засиленото наличие на кораби и самолети на НАТО той съобщи, че не става въпрос за изключителна обстановка.

„ Това не е някаква изключителна обстановка, а част от решението през 2016 година за засилен „ Air Policing “ на НАТО и засилено влизане в Черно море с военни кораби, само че това е в тази рамка. Няма някаква нова рамка, която е решена “, изясни той.

„ Със силовите министри ще обсъдим ситуацията и се надявам по-късно да ви дам явен прочит на обстановката и наши последващи стъпки “, добави Петков.

Той изрази вяра, че рекомендацията на Съвета по сигурността след съвещанието през днешния ден ще бъде призната от Министерски съвет и по-късно ще отиде в Народното събрание.

„ Явно напрежението се подвига, само че не бих споделил, че сега „ дрънчи на война “, отговори той на въпрос дали сме на ръба на война.

„ За страдание, ескалацията се подвига. Ние желаеме деескалация и ще бъдем градивен сътрудник и съдружник на НАТО и Европейски Съюз, тъй че да сме в сходство с нашите съдружници, само че да имаме ясната концепция, че решенията, които се взимат, са основани напълно на българските служби за сигурност и на Министерски съвет “, сподели Петков.

Премиерът съобщи, че е сигурен, че ще бъде взета виновна позиция, която подхожда напълно на българския интерес.

„ Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които би трябвало да се приказват и вземат като решения би трябвало да са на база същински разбор, а не пиар “, безапелационен е той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР