Днес Светият Синод в пълен състав одобри избора от миналата

...
Днес Светият Синод в пълен състав одобри избора от миналата
Коментари Харесай

Протест за избора на видинския митрополит се проведе пред Светия Синод в София

Днес Светият Синод в цялостен състав утвърди избора от предходната неделя на двама от петимата претенденти за митрополит на Видинската епархия - Данаил и Герасим. Против гласоподава само Пловдивският митрополит Николай. Това се случи на фона на няколкочасови митинги пред Синодалната палата,,за " и,,против " легитимността на отминалото гласоподаване.

Две групи вярващи на двата тротоара пред Синодаланата палата.

Едните безапелационни - решението на 29-тимата епархийски гласоподаватели във Видин е законно.

Двамата законно определени - по този начин дефинират епископите Данаил и Герасим.
духовник Стоян Атанасов - Клисурски манастир: По-честен от този избор не е имало в историята на БПЦ. Ще ви кажа за какво - вие сами виждате, че има дали своят вот и за други претенденти, не е единствено за двама. архимандрит Антим: Изборът е извършен от законния и каноничен митрополит, излъчен от Светият синод. Процедурата е извършена безупречно. Кристиян Крилатски: Събрали сме се тук в поддръжка на правдата, за положителното, да няма повече неразбиратеслтво.
Другите, пристигнали от Видиснко, Пловдив и Дупница, са уверени - гласуването е опорочено. Затова настояха Синодът да касира първия стадий от избора за видински митрополит поради доста обществени кавги.
Александър Русев - ръководител на ИК За поддръжка на кандидатурата на свещеник Поликарп за Видински митрополит: Няма логичност от листа от петима епископи, в която един единствен е прочут и 10 години е бил единствено той в епархията да не попадне в листата, а 27 от 29 гласоподаватели да гласоподават за двама безусловно непознати. Юлия Борисова - гражданин на Видин: Не може 30 души да решат ориста на Видин. Тодора Байлова - от Пловдив: Тези гласоподаватели дори „ Отче наш “ и „ Господи помилуй “ не знаят.
След като Светият синод утвърди избора във Видинско от предходната неделя, на следващия ден митрополитите, отпред с българския патриарх, ще изберат дефинитивно новият Видински митрополит.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР