Днес строителните предприемачи използват резервите на града. Новото строителство в

...
Днес строителните предприемачи използват резервите на града. Новото строителство в
Коментари Харесай

Нови квартали никнат в южните части на Пловдив

„ Днес строителните бизнесмени употребяват запасите на града. Новото строителство в Пловдив е извънредно за сметка на запасите на остарялата градска конструкция. Никой няма да отиде да строи в квартали като „ Беломорски ” и „ Остромила ” за своя сметка и да продава по-късно ”, разясниха преди 4 години проектантите от „ Булплан ”. Изводът на експертите е, че в случай че не се подхващат действителни стъпки за урбанизирането на покрайнините на града, те биха останали мъртви територии.

Да, но не. В началото на 2019 година действителностите са други. Нови жилищни блокчета никнат като гъби точно в кварталите „ Беломорски ” и „ Остромила ”.

Бъдещето на Пловдив е да стане еднороден град, без аграрни земи. Затова урбанизирането на земеделските територии, попадащи в землището на града, е задача №1 с актуализацията на Общия организационен проект. Когато е подготвен документът, всеки притежател на земеделска земя ще може да сменя статута. Идеята е всички аграрни земи на юг и запад да се трансфорат в нови квартали с регулация на застрояването, отделяне на зелени зони и паркинги, културна и просветителна инфраструктура. Това е бъдещето за покрайнините на Пловдив - такива са кварталите „ Остромила ", „ Беломорски ", „ Терзиите ", „ Гуджуците ”, „ Прослав " и „ Коматево ". Стига да се съблюдава едно значимо условие - строителството да е единствено нискоетажно, до 10 метра и със наложителното 40% озеленяване.

Припомняме, че компания „ Булплан ” завоюва публичната поръчка за актуализацията на Общ устройствен план, която е на стойност близо 700 000 лв. с Данък добавена стойност.

Според проектантите единствено общината може да направи световна урбанизация на юг. Какво значи това - да купи земите, да урегулира имот, да го даде на бизнесмен, който да строи върху него и да продава. Така че с частна самодейност тези територии не могат да се урбанизират плътно, разсъждават от екипа.

Само че бизнесмените се оказаха по-бързи.

В южните територии на Пловдив през днешния ден се строят няколко нови миниквартала. Предприемачът Христо Томов с компанията си „ Стройколукс ” ще построи 24-те къщи на своя комплекс „ Casa Mia ”.

В " Остромила " ще се появи и „ Тоскана Резиденс ” - план на строителна компания „ Арх Ситистрой ”.

Само на 10 минути с автомобил от центъра на Пловдив интензивно подвигат „ Вила парк Южен ” - съвременни къщи с висок стандарт на обитаване, с достъп от бул. „ Остромила “.

А на Коматевско шосе, единствено на метри от УМБАЛ „ Еврохоспитал ”, към този момент се работи по цялостната инфраструктура на комплекс „ Хармония ” - с канализация, елзахранване и газификация. Инвеститорите от „ Сървис пропърти груп ” възнамеряват да стартират градежа на първите къщи през февруари 2019 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР