Днес стартира работата на инсталациите за компостиране на разделно събрани

...
Днес стартира работата на инсталациите за компостиране на разделно събрани
Коментари Харесай

Тръгва инсталацията за компостиране на биоразградими отпадъци от Велинград и Ракитово

Днес започва работата на инсталациите за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими боклуци и преработката им до първокачествен компост и за авансово отнасяне на смесени битови боклуци от общините Велинград и Ракитово.

Инсталацията за авансово отнасяне има потенциал към 14 000 т/год. смесени битови боклуци. След като проработи се чака от общия битов боклук да бъдат отделени над 5000 тона запаси /хартия, пластмаса, стъкло и метали/, които да се извозват за преработване и наново потребление.

Проектът за създаване на инсталациите започва на 21.03.2018 година с подписването на Договор № BG16M1OP002-2.002-0003-C01 с Министерството на околна среда и водите - Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 “ и е на обща стойност 9 673 936.00 лева, от които 6 079 841.39 лева /85%/ предоставени от Европейски фонд за районно развиване и 1 072 913.17 лева /15%/ от национално съфинансиране. Собственото финансиране, обезпечено от общините Велинград и Ракитово, е 2 521 181.44 лева

Кафявите контейнери, които ще бъдат поставени в общината са мястото за зелените боклуци. Те ще се събират по график и ще се транспортират до инсталацията за компостиране. Компостът ще се употребява от фермери и градинари. Зелените боклуци се слагат в специфични тунели и за няколко месеца се трансформират в екологичен компост.

Сивите контейнери ще са мястото за битовите боклуци, които към този момент са запас, който се рециклира и употребява наново. Отпадъците влизат в инсталацията за авансово отнасяне, която разделя отпадъците, подготвени за преработване.

Община Велинград приканва жителите да не изхвърлят сгурия и строителни боклуци в неопределените за това места, тъй като биха могли да основат риск за положителното действие на инсталациите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР