Днес стартира изграждането на фотоволтаични централи на две сгради в

...
Днес стартира изграждането на фотоволтаични централи на две сгради в
Коментари Харесай

Намаляват сметките за ток на две сгради в Асеновград

Днес започва построяването на фотоволтаични централи на две здания в Асеновград, които са общинска благосъстоятелност и са с най-голяма консумация на електрическа енергия. Едната е МБАЛ - Асеновград. Сградата на болничното заведение, която е с годишна консумация 120 000 лева Другата постройка е тази, на библиотеката, която е една емблематична постройка за града. Консумацията на електрическа енергия при нея е от порядъка на 30 000 лева на година.
 
 Градска библиотека Градска библиотека " П. Хилендарски " в Асеновград Източник: Община Асеновград
" Обединихме се 4 общини – Смолян, Асеновград, Крушари и Свиленград и под егидата на Норвежкия университет за развиване и технологии, кандидатствахме към Норвежкия фонд. Спечелихме план по така наречен " Норвежка стратегия ". Самата стратегия е ориентирана към инициирането и реализирането на екологични планове, т.е. рандеман на електрическа енергия посредством възобновими източници. Тези две здания бяха посочени от разбора, който е изработен, като най-големи потребители. И надлежно през днешния ден започва построяването на двете фотоволтаични централи, които ще бъдат на покрива на библиотеката и на покрива на болничното заведение ", сподели пред медии зам.-кметът на Асеновград инж. Стоян Димитров.
 
Целта на реализирането на плана е понижаване на нездравословните излъчвания посредством извличане на електрическа енергия посредством възобновими източници. Произведената електрическа енергия ще се употребява гратис за потребностите на двете здания. Съгласно плановете и анализите, сметките за ток ще намалеят с сред 10 000 лева и 15 000 лева на година. Тези фотоволтаични централи ще могат да употребяват електрическата енергия единствено и само за постройките, върху които са построени, без да може да се продава електрическа енергия. Такъв е типът на програмата.
 
" Надяваме се, че една огромна част от средствата, които ще бъдат освободени, ще могат да бъдат ориентирани към възстановяване на услугите в библиотеката и в болничното заведение ", уточни Димитров. Той добави, че сега община Асеновград е в развой на пускане и на програмата за закупуване на мотометачки и почистваща техника. Идеята е оптимално да се понижи разпрашаването и да се реализиран високи екологични правила и високоекологичен стандарт, в който асеновградчани да живеят.
Всяка една от двете фотоволтаични централи е с потенциал 30 kw. Като годишна база е пресметнато, че тази централа ще може да създаде 39 мегавата за година, по първични планове. Произведената електрическа енергия може де се употребява за всичко, без ограничаване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР