Днес Специализираният наказателен съд не можа да реши дали да

...
Днес Специализираният наказателен съд не можа да реши дали да
Коментари Харесай

Борисов е в списъка на свидетелите по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Днес Специализираният углавен съд не можа да реши дали да даде ход всъщност на делото против някогашния здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов. Съдия Мариета Неделчева ще се произнесе на следващия ден, откакто през днешния ден даде ход на разпоредителното съвещание в процеса и изслуша мненията на страните.

Москов е на съд по три обвинявания по отношение на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф, импорт от Турция.
Заедно с него подсъдими са заместникът му Адам Персенски и още трима души от " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, която създава имунизациите, с които е изработен бартерът с турските ваксини. Заради това бе заведено делото от прокуратурата. Разследването по случая стартира, малко откакто вторият кабинет на Борисов подаде оставка през ноември 2016 година. Тогава на разпит в Столичното разследване бяха извикани няколко министри и даже министър председателят.

След съвещанието юристът на някогашния министър - Менко Менков, изясни, че по делото има лист с 211 очевидци. Той изясни, че ще опитат да облекчат правосъдното разследване, тъй като имали интерес то да завърши бързо, заради което не им трябвало разпит на всички очевидци в правосъдна зала. Това било така наречен кратко правосъдно разследване без признание на виновност. " Целият Министерски съвет е разпитан, евентуално ще се наложи да пристигна в зала целият Министерски съвет да бъдат разпитани, с цел да кажат. Всичко това е осъществено посредством междудържавен контракт, няма никакво закононарушение, и нищо притеснително. За мен ще бъде прелестно да разпитаме членовете на държавното управление в намерено правосъдно съвещание. За да кажат вярно ли са работили, спазили ли са закона. Ако не се реализира единодушие да се одобряват показанията в досъдебното произвеждане, и господин Борисов ще би трябвало да се яви ", изясни Менков пред публицисти.

Петър Москов съобщи от своя страна: " Аз от смисъла на хубавичко и смислена човешка логичност не разбирам обвиняването. Защото няма нито медицински аргументи за това, нито финансови аргументи за това. Аз знам кой спри зад обвиняването и за какво стои това обвиняване, само че не разбирам в какво ме упрекват. Достатъчно е обидно да чувам тука някакви хора да изясняват за незаконни действия - благодаря ".

Прокурори по делото са Дойчо Тарев и Емил Петров (брат на някогашния следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото), който е командирован от Софийската градска прокуратура. Те желаеха от съда да даде ход на делото, тъй като в хода на следствието няма позволени основни процесуални нарушавания.

Адвокатите на подсъдимите пък желаеха преустановяване на делото и връщането му на прокуратурата.

Като цивилен ищци dnes бяха конституирани Министерството на здравеопазването и " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД. Три искови искания показа пред съда сдружението, чийто принципал е здравното ведомство. Едната бе за над 427 хил.лв. Тя съгласно прокуратурата идва от вреда, нанесена на сдружението, което е дарило на министерството 5 милиона дози ваксини " БЦЖ ", вместо да се подписа контракт за продажба. Другата искова рекламация е за над 110 хиляди лева Тя е пристигнала от безучастие на някогашния министър, който не е упражнил задоволително надзор, което е довело до производството на ваксина " Тетадиф ". За него обаче не е имало позволение от Изпълнителната организация по медикаментите и тя не е могла да бъде осъществена на пазара. Третата рекламация е за над 44 хиляди лева Към тях се прибавя и законна рента.

Искът на здравното министерство е за над 325 хил.лв.

Дали съдът ще одобри исковете за основателни и ще задължи подсъдимите да ги платят, се взема решение при постановяване на присъда. А по това дело към момента не е несъмнено дали ще бъде даден ход всъщност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР