Днес ще внесем сигнал до Комисията за защита на конкуренцията

...
Днес ще внесем сигнал до Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

БСП: Див лобизъм на гърба на хората - сезираме КЗК и КРС за високите цени на мобилните оператори

„ Днес ще внесем сигнал до Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе дали мобилните оператори, които ползват идентични клаузи, не основават спънка пред разпоредбите за свободна конкуренция. Второ, ще внесем сигнал в КРС за общите условия и контракти на мобилните оператори “. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред медии в коридорите на Народното събрание.
Малко по-рано от парламентарната естрада тя сложи пред премиера Денков въпроса дали държавното управление ще предприеме нещо за увеличените цени на мобилните оператори.
„ Чухте отговора - държавното управление не можело да предприеме никакви ограничения. Това е неуместно. Припомням ви, че през 2021 година ние предприехме ограничения. Тогава издадохме заповед, спряхме това нарастване, което бяха планували, позволи се авансово осъществяване на заповедта. Те апелираха, само че Софийският административен съд и Върховният административен съд потвърдиха нашата заповед тогава. И попречихме да се вдигнат толкоз високо цените “, напомни водачът на Българска социалистическа партия и някогашен стопански министър.
По думите на Нинова явно държавното управление не желае и не може да предприеме дейности, КЗП стои безусловно блокирана, спорят 3 управления кое е законното.
„ Ние предложихме на премиера решение - да анулира противозаконното уволняване. Искаме да има страна, може да има страна, има органи, има способи да се трансформират тези контракти. Те са безусловно неравностойни, вие знаете, всеки от вас е консуматор. Подписваш този контракт без правото въобще да го променяш, той е стандартизиран. След това не можеш да се откажеш от него, в случай че се откажеш – би трябвало да плащаш неустойки. Това не е свободна конкуренция, не е пазарно. Това е заробване на хора “, разяснява пред медиите Корнелия Нинова.
„ Да, в това ги подозираме – в див лобизъм, на гърба на хората “, отговори на въпрос Нинова и добави: „ Всички оператори подвигат цените като по команда, а потребителите нямат никаква опция да се защитят, с изключение на през КЗП, което държавното управление отхвърля да направи “.
По думите ѝ това нарастване е с струпване – предходната година 5%, тази година още 7% от горната страна. „ Питам: откакто в този контракт написа, че автоматизирано се подвига цената с растежа на инфлацията – в кой различен закон или контракт написа, че автоматизирано се подвигат заплатите, пенсиите и приходите на хората с растежа на инфлацията? Значи приходите изостават – никой не се интересува от това, а мобилните оператори подвигат цените “, реагира водачът на Българска социалистическа партия.
Корнелия Нинова акцентира, че с водата е същото: „ В разпоредбите за установяване цената на водата написа, че тя се покачва автоматизирано с растежа на инфлацията. Значи цените на услугите се покачват автоматизирано, а приходите – не. Къде го има това? “
В отговор на въпрос от медиите за имитация на Борисов за какво Българска социалистическа партия, до момента в който са били в ръководство в четворната коалиция, не са сменили регулаторите, Нинова уточни:  „ Страда от амнезия. Ние ги сменихме. КЗП беше с ново управление тогава, само че служебният кабинет ги уволни нелегално, тъй като те са с закрепен мандат. Сега водят каузи. Денков се оправдава с това, че поради водените каузи не може да вземе ограничения. Може. Да анулира решението на служебния кабинет, с което нелегално уволниха хората – те ще се върнат и ще вземат ограничения в отбрана на потребителите. “
„ Прилича на някакъв спор кой е по-близък до сърцето на колегата “ – по този начин Нинова разяснява пътуването на българската държавна делегация до Съединени американски щати. „ Борисов споделил, за какво вие ще пътувате, като някакво нащипано и ревностно девойче, „ за какво аз не съм включен, но аз вървях до камината, пък вие не ходихте до камината “. Изобщо може ли да занимават целия български народ с сходно нещо, в случай, че има значими тематики като тази с цените на мобилните оператори ", добави тя по тематиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР