Днес ще ви запознаем с едно изключително многообещаващо лекарство, наречено

...
Днес ще ви запознаем с едно изключително многообещаващо лекарство, наречено
Коментари Харесай

Потенциално антираково лекарство поправя и увредени нерви при травми на гръбначния стълб

Днес ще ви срещнем с едно извънредно многообещаващо лекарство, наречено AZD1390. От една страна, то подкрепя лекуването на хора с рак на мозъка, а от друга – възвръща двигателните качества, нарушени при контузии на гръбначния дирек.

Още по-впечатляващото е, че AZD1390 се приема орално, пишат експертите в своя отчет, оповестен в Clinical and Translational Medicine . Това уголемява доста кръга от хора, които могат да получат достъп до него, без да се постанова да посещават всекидневно болничните заведения.

Изследванията, отдадени на AZD1390, към момента се намират в ранен стадий. Нужно е да се проведат клинични изпитвания, които да оценят неговата успеваемост и сигурност при действителни условия. Първата половина от тях към този момент се организират под формата на ракови изпитвания. Изследванията, отдадени на възобновяване на контузиите на гръбначния път, към момента са лимитирани до клетъчни култури, мишки и плъхове, само че триумфът при животните е впечатляващ.

Как AZD1390 съумява да се оправи с две на пръв взор радикално разнообразни неща? Това, което действително сплотява рака на мозъка и повредените нерви са двойноверижните повреди (DSB) в ДНК-то, които пречат на пренарежданията в генома. Разбира се, тялото се пробва да ги поправи. В множеството случаи това е значимо, даже неотложно. При избрани условия обаче тялото ни може по-скоро да ни навреди, в сравнение с да ни помогне. Именно тук на помощ идва лекарството AZD1390.

„ АстраЗенека “ изследва способността на медикамента да блокира един съответен вид протеин (ATM), който се задейства в случаите на двойноверижните повреди. АТМ е основен за потискането на рака, само че сега учените ревизират дали блокирането му няма да направи раковите кафези по-чувствителни на радиотерапия.

По подобен метод, несъразмерното активиране на защитните системи на тялото ни, евентуално пречи и на възобновяване на централната нервна система след контузия на гръбначния дирек. Ето за какво проф. Зубаир Ахмед от Бирмингамския университет и неговите сътрудници считат, че AZD1390 би могло да помогне и в това отношение. Те откриват, че животни, които одобряват медикамента в границите на едвам четири качества, възвръщат качествата си за придвижване – почти такива, каквито са били преди контузията.

Екипът изследва и още едно лекарство, наречено KU-60019. То също спомага за възобновяване на нервите в клетъчни култури. За разлика от AZD1390 обаче не може да се приема орално.

Преди по-малко от два месеца същият екип разгласи, че трето лекарство, наречено AZD1236 (също създадено от „ АстраЗенека “), също спомага на регенерацията на нерви.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР