Днес ще си припомним за една от най-колоритните личности на

...
Днес ще си припомним за една от най-колоритните личности на
Коментари Харесай

Селинджър: Женското тяло е като цигулка, трябва да си велик музикант, за да го накараш да звучи


Днес ще си напомним за една от най-колоритните персони на ХХ в. - Джеръм Дейвид Селинджър, защото на тази дата се навършват 13 години от гибелта му.

Легендарният публицист е оставил след себе си литературно завещание от 4 книги и доста неиздадени досега произведения.

Селинджър израства в заможно семейство в Ню Йорк и от дребен става известен измежду връстниците си с невероятния си темперамент и саркастичното си възприятие за комизъм. В младежките си години той се влюбва в дъщерята на Юджийн О'Нийл – Уна О'Нийл и двамата имат сантиментални връзки, само че по-късно Селинджър отпътува да води война във Втората международна война. През това време обичаната му Уна се омъжва за доста по-възрастния от нея Чарли Чаплин, от който по-късно има 8 деца. Младият публицист схваща за брака им, до момента в който е на фронта от локалните вестници и е сломен, защото той всеки ден пишел любовни писма на Уна с вярата, че един ден те още веднъж ще бъдат дружно.

По време на войната, Селинджър се среща с тогава одобрения към този момент Ърнест Хемингуей и респектиран от престижа му, го моли да прочете негов роман. Ърнест бил учуден от гения на Джеръм, което несъмнено вдъхва кураж в младия създател.

До края на живота си Селинджър се влюбва и се дами два пъти. През 1945 година Той подписва брак с обичаната си Силвия, само че той не продължава дълго и след няколко години се развеждат. Селинджър се влюбва в Клер Дъглас и през 1955 година се женят и не след дълго се раждат двете им деца – Маргарет и Матю. През 1966 година Клер подава молба за бракоразвод като разкрива, че връзките с писателя я изтощават и даже вредят на здравето й. След това той има още няколко връзки със доста по-млади от него дами.

Несъмнено най-успешната творба на Селинджър е класиката „ Спасителят в ръжта “, която го трансформира в един от най-легендарните писатели, раждали се в миналото. Приживе той издава 4 книги, а също и голям брой непубликувани произведения. Според документалния филм „ Селинджър “, по едноименната биографична книга, следва през идващите години да излязат сред 3 и 4 неиздадени досега книги.

Джеръм Дейвид Селинджър умира през 2010 година На 91 години.  

Да си напомним и някои от паметните цитати на великия публицист.



" Проклети пари! Все те са мотив да излизам от строй. "

" Стои си мъжът, влюбва се. И незабавно става малоумен. "

" Женското тяло е като цигулка, би трябвало да си популярен музикант, с цел да го накараш да звуч. "

" Ако едно момиче е красиво, на кого му пука, че закъснява за среща? На никого. "

" С хората е комплицирано, без тях - отвратително. "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР