Днес ще се състои поклонението пред големия музикант Милчо Левиев

...
Днес ще се състои поклонението пред големия музикант Милчо Левиев
Коментари Харесай

Да се поклоним пред Милчо Левиев

Днес ще се състои поклонението пред огромния музикант Милчо Левиев (1937-2019 г.). То стартира от 11:00 часа във фоайето на зала " България ", оповестиха от Софийската филхармония.
Мястото е определено от околните на джаз пианиста и композитор.
Левиев умря на 12 октомври в болница в Солун след тежко боледуване. В последните години Левиев живееше там със брачната половинка си Вики Алмазиду. Той си отиде единствено два месеца преди да навърши 82 години, припомня БГНЕС.
Милчо Левиев, който е номиниран за две награди " Грами ", е създател на композиции и аранжименти, и взел участие като реализатор в Американската джаз филхармония, Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален началник е на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия сред 1962 и 1966 година Композирал е музика за доста български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968 година
Носител е на премията на рецензията от джаз фестивала в Монтрьо през 1967 година Лидер и пианист е в джаз-квартета Фокус`65 от 1965 до 1970 година Името му е включено в енциклопедията " История на европейския джаз ".
Левиев е музикален началник и щатен композитор в Държавния трагичен спектакъл в Пловдив, както и учител по камерна музика в Държавното музикално учебно заведение в Пловдив (1960-1962). През 1959 е почетен с втора премия на Международния юношески конкурс за комбинация във Виена, Австрия.
От 1999 година маестро Левиев води музикални семинари в Нов български университет, които в следствие прерастват в майсторски класове, като през 2009 година основава Фонд " Милчо ЛевиевВики Алмазиду ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР