Днес ще се състои епархийският избор за нов сливенски митрополит.

...
Днес ще се състои епархийският избор за нов сливенски митрополит.
Коментари Харесай

Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит

Днес ще се състои епархийският избор за нов сливенски митрополит. Това се случва след гибелта на митрополит Иоаникий, който умря на 9 януари 2024 година
 
В избора вземат участие епархийските гласоподаватели, които ще излъчат двама претенденти, събрали повече от половината гласове всред лицата с епископски чин в Сливенската епархия.
 
Изборите за нов митрополит са втори по ред. До тази обстановка се стигна откакто на състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.
 
Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни стачкуваха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.
 
На 26 май се чака да се организира каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, определени от епархийските гласоподаватели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР