Днес ще се проведе първото заседание на временната парламентарна комисия,

...
Днес ще се проведе първото заседание на временната парламентарна комисия,
Коментари Харесай

Парламентарната комисия Джемкорп започва работа

Днес ще се организира първото съвещание на краткотрайната парламентарна комисия, която да откри обстоятелствата и събитията, свързани с подписания от държавното управление Меморандум за 1 милиарда $ с американската компания " Джемкорп ", съобщи кореспондент на БГНЕС. Комисията бе основана на 1 юни по предложение на ГЕРБ-СДС, което получи поддръжката на 160 депутати, петима бяха срещу, а 11 се въздържаха. Председател на новата краткотрайна комисия е Емил Георгиев от Българска социалистическа партия.

Документ за съдействие сред американската компания и България за подпомагане в в планирането и осъществяването на планове за чиста сила, за развиване на нуклеарната енергетика и за отбраната на сериозната енергийна инфраструктура беше подписан през март. Още тогава бяха повдигнати въпроси за предишно присъединяване в Gemcorp на свързани с Русия лица и съмнителни капитали, като министър председателят Кирил Петков даде обещание цялостна инспекция на данните. В първите дни на сюжета началникът на кабинета Лена Бориславова съобщи, че съветски парични потоци не са открити (на 2 април). Последваща информация по случая не е ставала обществено известна.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обоснова предлагането за основаване на комисията с претекста, че Народното събрание и обществото би трябвало да имат цялостна информация за това какво тъкмо е подписал на 23 март министърът на енергетиката Александър Николов и какви са параметрите на въпросния меморандум.

Комисията има за цел да проучва наличието, страните и предмета на контракта, а по-късно ще изготви отчет за откритите обстоятелства./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР