Днес ще се проведе дискусия на тема Референдум, идентичност и

...
Днес ще се проведе дискусия на тема Референдум, идентичност и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Имаме проблем в отношението при ясна позиция на обществото по даден въпрос

Днес ще се организира полемика на тематика " Референдум, еднаквост и гражданско общество ". Повод за нея дава книгата на Атанас Славов   " Гражданското присъединяване в конституционната народна власт ". В предаването " Преди всички " Славов сподели, че когато има проблеми при референдумите, нормално са нарушени съществени правила:

Първо би трябвало да кажем, че България не е неповторима в своята приложимост на гражданската народна власт, в т. ч. на референдумите. Важно е да знаем, че с цел да имаме положително равнище на директна народна власт, би трябвало общото демократично развиване на страната също да е на релативно високи равнища. Това значи, че каквито е референдуми да има и цивилен начинания, те би трябвало да са съобразни на първи място с конституционните правила, правовата страна, разделянето на управляващите, правата на индивида. А в действителност когато имаме проблеми с едни или други референдуми, както в България, по този начин и в разнообразни други европейски страни, това е точно заради нарушение на някой от тези правила. В случая референдумът в Каталуния е индикативен за това по какъв начин не трябва да се вършат референдуми, защото беше нарушен значим парламентарен принцип в Испания. От друга страна шотландският референдум или Брекзит, колкото и да не ни харесва Брекзит, беше изработен по процедура, която спазваше всички конституционни правила.

Славов разяснява дали не е по-добре пъврто да се чуе гласът на хората във връзка с някакво законодатекство, в сравнение с да се хората да познават добре законите като авансово изискване:

Гласът на хората е значим, гласът на хората би трябвало да бъде чуван, както по съответни законопроекти, които ще се променят, по този начин и по общи политически въпроси. В случая когато приказваме за законодателството за директното присъединяване на жителите, има висока степен на единодушие в експертната общественост по какъв начин би трябвало да се промени това законодателство, че да спомага, да способства за присъединяване на жителите. От друга страна самите цивилен организации също са поставяли на дневен ред дадени въпроси. Тъй че аз не мога да приоритизирам тук кое първо, кое е второ, по-скоро самият развой на законодателстване би трябвало да е доста по-отворен към другите форми на гражданско присъединяване, Трябва и народните представители, и институциите, когато създават принадлежности, да се вслушват в този глас.

Според Атанас Славов концепцията за понижаване на партийните дотации на обединенията отвън Народното събрание е елиминиране на конкуренцията

Това явно е доста накриво ехтене от гласа на жителите, което чуват депутатите. Да, имаше решение на референдум, да, това решение не е директно наложително, само че главните политически сили въпреки всичко заявиха, че в някаква степен ще се съобразят с това решение. Това, което е квалифицирано в Закона за бюджета, не бих го нарекъл вземане предвид, а тъкмо противоположното, в някакъв смисъл елиминиране на опциите за политическа конкуренция. Защото тези, които са вътре, имат достъп до всички права и привилегии., а тези, които са извън, имат доста дребен късмет въобще в миналото да получат достъп до дотации и т. н.

Славов сподели, че у нас има проблем в отношението при ясна позиция на обществото по даден въпрос: 

Факт е обаче, че имаме проблем в отношението на ясно изразени позиции на гражданското общество. Само да напомним предходния референдум за електронното гласоподаване. Аз не виждам задоволително смели стъпки за вкарваме на електронно гласоподаване, в противен случай за мен този развой по-скоро е спрял. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР