Днес ще бъде слънчево и още по-горещо, съобщават от НИМХ.

...
Днес ще бъде слънчево и още по-горещо, съобщават от НИМХ.
Коментари Харесай

Опасно високи температури днес - червен код предупрежедава за 42 градуса

Днес ще бъде слънчево и още по-горещо, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология. Южният вятър ще се усили и ще е до сдържан. С него дневните температури още ще се покачат и оптималните ще са сред 36 и 42 градуса.
 
Обявени са червен, оранжев и жълт код за цялата страна поради предстоящите високи температури. Червен е кодът за областите Велико Търново, Плевен и Русе. Червеният код значи рисково горещо време, с температури 40 до 42 градуса. Червеният код значи, че горещините са толкоз мощни, че съставляват опасност даже за здравите и дейни хора.
 
Оранжев е кодът за Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Къджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Оранжевият код за заплаха, който е една степен преди аления, значи, че горещините са рискови за уязвими групи като възрастни хора, хронично заболели и дребни деца.
 
Жълт е кодът за Бургас, Варна, Добрич, Перник, Смолян, София област и София. 
 
В рамките на краткосрочната прогноза се издават и предизвестия за рискови и изключително рискови метеорологични феномени. Атмосферното налягане ще се намалява и след обяд към този момент ще е по-ниско от междинното за месеца. При опция да не се излиза на открито.
 
Властите поучават хората да заобикалят дългия престой на слънце, тъй като топлинните талази са рискови, които могат да доведат до проблеми със здравето. През идващите часове се покачва и показателя от пожароопасност.
 
Към жителите бяха издадени редица предизвестия от управляващите - да не палят огън навън при никакви условия, а при забелязване на зародил пожар да алармират незабавно на телефон 112, както и възрастните хора и децата да не излизат навън във времето сред 10 и 18 ч.
 
В София във вторник ще се организира изключително миене през обедните часове на съществени пътни артерии във всички региони. Организирано е и разпределяне на минерална вода.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР