Днес ще бъде почти тихо. На много места в Дунавската

...
Днес ще бъде почти тихо. На много места в Дунавската
Коментари Харесай

В сърцето на зимата: С какво време ще изпратим януари и ще посрещнем февруари

Днес ще бъде съвсем безшумно. На доста места в Дунавската низина и високите котловинни полета в Югозападна България ще е мъгливо или с ниска облачност, след обяд видимостта краткотрайно ще се усъвършенства. Над останалата част от страната ще бъде най-вече слънчево. Максималните температури ще са сред 1° и 6°, по-ниски в регионите с трайна мъгла, в София - към 1°, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В планините ще е най-вече слънчево. Ще духа сдържан североизточен вятър, който до вечерта ще отслабне и ще се ориентира от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 1°, на 2000 метра - към минус 4°. Сутринта тук-там, основно по южното крайбрежие, ще има мъгла или ниска слоеста облачност. През деня по Черноморието ще е най-вече слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 3°-5°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Януари е и сме в сърцето на зимата и няма нищо по-нормално от това да има сняг и минусови температури у нас, това съобщи климатологът Симеон Матев.

„ Тази заран беше много мразовито , имаме известия за температури от -20 градуса в село Плана в Плана планин а, в останалата част от страната най-ниските стойности са - 15 и -16 градуса – в Костенец, в Самоков, Пернишко, Пазарджи к. Наред с минусите в низините има и мъгли, те ще се задържат през по-голямата част от деня и там, където има мъгла, ще се задържи студено. На другите места ще грее слънце и тече стопляне. Най-топло е по планинските върхове – на Черни връх да вземем за пример е -6 градуса, до момента в който в Софийско е -8 и -12. Това събитие назоваваме инверсия, в планините е отлично за зимни спортове “, уточни пред NOVANEWS Матев.

Очаква ни изменчиво време , студът няма да се задържи за повече от 2-3 дни, като през днешния ден и на следващия ден заран ще са най-студени. Във вторник се чака да се появи вятър, който да издуха студения въздух, който е завладял низинната част на страната и температурите последователно в цялата страна ще станат позитивни. Преобладаващите температури ще бъдат: минималните - сред минус 10° и минус 5°, а оптималните - сред 0° и 5°. В сряда вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад, температурите едва ще се покачат. Ще доминира слънчево време, с краткотрайни нараствания на облачността, излиза наяве от прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.

„ Седмицата стартира мразовито, само че в средата й ще има значително стопляне на фона на тези рискови минуси, които имаме през днешния ден “, уточни и климатологът Симеон Матев.

По думите му в края на седмицата още веднъж се чака захлаждане , само че то ще докара до нормализиране на температурите за края на януари – заран от -7 до -2 а на обяд от 3 до 8 градуса.

Съществени превалявания до края на тази седмица не се чакат, само в четвъртък ще превали напълно слаб дъжд тук-там, а в събота ще има също слаби валежи от дъжд и сняг, като условия за малко по-съществени превалявания ще има в Североизточна България, където е допустимо да се образува слаба снежна завивка (в рамките на 2 до 5 см).

По думите на климатолога до края на януари времето ще бъде относително умерено на фона на динамичността до момента. Температурите след края на тази седмица ще останат в едни естествени граници и по този начин ще стартира и февруари , когато ще има към този момент условия за слаби валежи от дъжд и сняг. Вероятно към 5-6 февруари ще има по-съществено стопляне , което ще ни накара да си помислим за приближаващата пролет. Възможно е тук-там оптималните стойности да стигнат даже 10-15 градуса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР