Днес Сеймът на Литва спешно прие временна забрана за излъчването

...
Днес Сеймът на Литва спешно прие временна забрана за излъчването
Коментари Харесай

Сеймът на Литва забрани излъчването на руски и беларуски канали

Днес Сеймът на Литва незабавно одобри краткотрайна възбрана за излъчването на съветски и беларуски канали в страната и за разпространението на тяхната продукция в интернет, заяви Delfi.

Забранява се също разпространяването на радио- и телевизионни стратегии, основани от лица, които директно или индиректно се финансират и/или се управляват от съветски и беларуски държавни структури.

Необходимостта от приемане на законовата корекция е обвързвана със периода на изключителното състояние, който изтече на 16 септември. Режимът на изключително състояние беше въведен поради руcката експанзия против Украйна и автоматизирано включваше възбрана за разпространяване на съветски държавни медии.

Сега този режим остава в действие единствено в регионите, граничещи с Русия, само че съгласно литовски чиновници, това не е мотив за връщане на съветската агитация в страната.

" За Литва, която има външна граница както с Русия, по този начин и с Беларус, е извънредно значимо да отбрани дейно своето общество и осведомителното си пространство от осведомителни закани ", съобщи основателят на  законовата корекция – ръководителят на парламентарната комисия по просвета Витаутас Юозапайтис.

Засега възбраната за съветски и беларуски канали е в действие до октомври 2024 година

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР