Днес Северна Корея изстреля най-малко 23 ракети в морето, включително

...
Днес Северна Корея изстреля най-малко 23 ракети в морето, включително
Коментари Харесай

„Териториално посегателство“. Ракета на Северна Корея падна край бреговете на Южна Корея

Днес Северна Корея изстреля минимум 23 ракети в морето, в това число една, която се приземи на по-малко от 60 км от брега на Южна Корея, което президентът на Южна Корея Юн Сук-йол дефинира като „ териториално посягане “, съобщи „ Ройтерс “.

Това е първият случай, в който балистична ракета се приземява наоколо до водите на Южна Корея от разделянето на полуострова през 1945 година насам, и най-многото ракети, изстреляни от Севера в границите на един ден. В отговор Южна Корея насочи редки предизвестия за въздушни набези и изстреля свои лични ракети.

Ракетата се приземи отвън териториалните води на Южна Корея, само че южно от Северната гранична линия (СГЛ) – оспорваната междукорейска морска граница.

В отговор южнокорейски военни самолети изстреляха три ракети „ въздух-земя “ в морето, оповестиха южнокорейските военни. Официален представител съобщи, че употребяваните оръжия включват AGM-84H/K SLAM-ER, създадено в Съединени американски щати оръжие за прецизна офанзива, което може да лети на разстояние до 270 км с 360-килограмова бойна глава.

Изстрелите на южняците пристигнаха, откакто от офиса на Юн дадоха обещание „ бърз и корав отговор “.

„ Президентът Юн Сук-йол означи, че днешната севернокорейска провокация е ефикасен акт на териториално посягане посредством ракета, навлязла в граничната линия за първи път след разделянето (на двете Кореи) “, се споделя в изказване на неговата канцелария.

На въпрос дали ракетата е летяла към територията на Юга и е трябвало да бъде прихваната, почитан президентски чиновник съобщи: „ Строго видяно, тя не е кацнала на наша територия, а в изключителната икономическа зона под наша пълномощия, затова не е подлежала на прихващане “.

Съединените щати осъдиха изстрелването на ракети от страна на Севера и „ безразсъдното му решение да изстреля ракета по фактическата морска граница с Република Корея “, съобщи в сряда представител на Държавния департамент, употребявайки формалното име на Юга.

През последната година Северна Корея непрестанно изстрелва ракети в нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.
Сирени за въздушно нахлуване
Ракетата, която е пресякла граничната линия, е била една от трите балистични ракети с дребен обхват, изстреляни от севернокорейския крайбрежен регион Вонсан в морето, оповестиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. По-късно оповестиха, че от източното и западното крайбрежие на Северна Корея са били изстреляни още 14 ракети от разнообразни видове.

Поне една от ракетите е паднала на 26 км южно от граничната линия, на 57 км от южнокорейския град Сокчо, на източния бряг, и на 167 км от остров Ульонг, където са били издадени предизвестия за въздушно нахлуване.

„ Чухме сирената към 8:55 ч. и всички в постройката слязохме на мястото за евакуация в мазето “, споделя пред „ Ройтерс “ чиновник на окръг Ульонг. „ Останахме там, до момента в който не излязохме на горния етаж към 9:15 ч., откакто чухме, че снарядът е паднал в намерено море “.

Северът също по този начин изстреля повече от 100 артилерийски снаряда от източното си крайбрежие във военната буферна зона, оповестиха южнокорейските военни. Стрелбата е в нарушаване на военно съглашение от 2018 година, забраняващо враждебните дейности в граничните зони, съобщи СКС.

Технически Северна и Южна Корея към момента са във война, защото спорът им от 1950-53 година приключва с помирение, а не с кротичък контракт.

Ядрената Северна Корея е изпитала рекорден брой ракети тази година, а публични лица в Сеул и Вашингтон настояват, че Северът е приключил техническата подготовка за осъществяване на тест на нуклеарно оръжие за първи път от 2017 година насам.

Северна Корея продължава да тества балистични ракети макар многочислените резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които не разрешават всички балистични и нуклеарни опити на страната.

Изстрелванията се случиха единствено няколко часа откакто Пхенян изиска от Съединени американски щати и Южна Корея да прекратят огромните военни учения, заявявайки, че сходна „ военна припряност и провокация не могат повече да бъдат толерирани “.

Съединените щати и Южна Корея започнаха в понеделник едно от най-големите си взаимни военновъздушни учения. Ученията, наречени „ Бдителна стихия “, включват стотици военни самолети от двете страни, които 24 часа в денонощието организират имитационни офанзиви.
Големи военни учения
Северна Корея, която от години реализира ракетни и нуклеарни стратегии, пренебрегвайки глобите на Организация на обединените нации, съобщи, че неотдавнашната серия от изстрелвания е в отговор на ученията на съдружниците.

Пак Чон Чон, секретар на Централния комитет на ръководещата в Северна Корея Работническа партия, съобщи в изказване в сряда, че броят на военните самолети, взели участие в „ Бурята на стражата “, потвърждава, че учението е „ нападателно и провокативно “ и е ориентирано съответно против Северна Корея. Той съобщи, че даже името на учението имитира водената от Съединени американски щати интервенция „ Пустинна стихия “ против Ирак през 90-те години на предишния век.

„ Непремерените ходове на враждебните сили за военна борба сътвориха сериозна обстановка на Корейския полуостров “, съобщи Пак в изказване, публикувано от държавната осведомителна организация KCNA.

Във вторник във Вашингтон представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че ученията са били чисто отбранителни и не са криели враждебни планове. Прайс добави, че Съединените щати и техните съдружници също по този начин са дали ясно да се разбере, че в случай че Северна Корея възобнови нуклеарните си опити, ще има „ дълбоки разноски и дълбоки последствия “. Той не даде детайлности.

Запитан за изстрелването на ракетата, представителят на китайското външно министерство Джао Лицзян съобщи на постоянен брифинг в Пекин, че опазването на мира и стабилността на полуострова е в полза на всички.

„ Надяваме се, че всички заинтригувани страни ще се придържат към посоката на политическо споразумяване на въпроса за полуострова, ще се срещнат по средата и ще предотвратят ескалацията на обстановката “, сподели той.

Южнокорейското министерство на земята, инфраструктурата и превоза съобщи, че поради изстрелванията някои въздушни направления над морето сред Северна Корея и Япония ще бъдат затворени до четвъртък.

Японският министър на защитата Ясуказу Хамада съобщи, че държавното управление счита, че от Северна Корея са изстреляни минимум две балистични ракети, като едната е летяла на изток, а другата – на югоизток.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР