Днес се случи събитие, което за дълго ще промени отношението

...
Днес се случи събитие, което за дълго ще промени отношението
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Метеорна експлозия в небето над Челябинск, има ранени!

Днес се случи събитие, което за дълго ще промени отношението на човечеството към космоса и Вселената.

 Днес, на 15 февруари, в 09:30 ч. локално време, огромен метеороид навлезе в атмосферата над съветския град Челябинск. Наблюдаваният метеор е светел доста блестящо – по-ярко от самото Слънце! Метеорът е експлодирал във въздуха, а също така звукът при свръхзвуковия преход е бил толкоз мощен, че е натрошил прозорци. По предварителни данни има стотици ранени, като цифрата може да доближава и хиляда. Има данни, че парче от галактическия обект (т.е. метеорит) е паднал върху стена на цинкова фабрика**

Всичко това ни потвърди, че галактическите бедствия, въпреки и рядко срещани, въпреки всичко съществуват и ние не можем да си позволим да ги пренебрегваме. Те ни припомнят какъв брой е значимо да развиваме галактическа технология, с цел да се предпазим от тях.

 Russia Meteor Explosion

Снимка на метеорната детонация над съветския град Челябинск. Photo credit: Youtube/Евгений Славенков

И в действителност, това е по този начин. Независимо, че са отминали повече от 50 години от началото на галактическата ера, човечеството към момента не е колонизирало Слънчевата система. Единственото място отвън Земята, където живеят хора, е “Международната галактическа станция ”, само че то не е задоволително за дълготрайното оцеляване на човешката цивилизация. В материалния свят, в който живеем, Земята е прекомерно нежна и податлива на всевъзможни въздействия. Рисковано е да държим всички яйца в една кошница. И събития като днешната метеорна детонация би трябвало да се припомнят непрестанно, непрекъснато на политиците, с цел да не си разрешават да орязват бюджета за научно-изследователски стратегии!

Това не е първото сходно събитие, което се случва в Русия. Преди повече от век, на 30 юни 1908 година над района на река Подкаменная Тунгуска има небесна детонация. Счита се, че повода за това е детонация на огромен метеороид или кометен откъслек. Хора с по-нестандартно мислене отиват по-далече в загадките си и изричат непотвърдени изказвания, че става въпрос за повреда на извънземен галактически транспортен съд.

По предварителни данни от Роскосмос галактическият обект, блъснал Земята през днешния ден на 15 февруари, е с неестествен генезис и се е движил със скорост 30 км в секунда. Космическата организация припомня, че сходни феномени са труднопредсказуеми.

Другото, което се знае сигурно, е че събитието няма нищо общо с преминаващия през днешния ден край Земята метеорит 2012 DA4. Астероидът наближава Земята от южната страна и се чака всички негови фрагменти да наближават Земята от тази посока. Руският метеороид обаче е наближил Земята от изток.

** доста публицисти не вършат разлика сред термините със сходно звучене и изписване “метеор ”, “метеорит ” и “метеороид ”. Но грамотните хора елементарно могат да се научат да ги разграничават, тъй като разликата се дефинира съгласно мястото, където се намират. Метеороиди назоваваме тела, които се намират в галактическото пространство и са с размер сред песъчинка и огромна канара (но по-малки от астероиди). Един метеороид, който попадне в атмосферата на Земята, стартира да излъчва светлина заради нагряването, разследване от силите на търкане и противодействие – в този миг ние го назоваваме с термина “метеор ”. Попадналите на Земята парчета се отбелязват с термина “метеорити ”.

По данни от: Bad Astronomy, Universetoday, Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР