Днес се провеждат местни избори в Северно Косово, населено със

...
Днес се провеждат местни избори в Северно Косово, населено със
Коментари Харесай

Президентите Вучич и Османи с противоположни послания за днешните местни избори в Северно Косово

Днес се организират локални избори в Северно Косово, обитаемо със сърби. В четири общини Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин Поток ще се избират нови кметове, а в Лепосавич и Звечан ще се избират и общинските събрания. Вотът е блокиран от локалното сръбско население.

Сръбският президент Александър Вучич прикани косовските сърби да бъдат единни и да покажат, че " не могат да ни стъпчат " и волята на сръбския народ в Косово беше единомислещо да не взе участие в тези избори.

Вучич разяснява и изявлението на представителя на Еврокосимията Петър Стано, който сподели, че е отчаян от решението на сърбите да не вземат участие в изборите. Вучич прикани сърбите в Косово " да го разочароват още повече ".

„ Бях сюрпризиран и изумен, когато чух изявлението на Стано, че е отчаян от неявяването на сърбите. Досега сме взели участие в 4 или 5 разнообразни изборни цикъла на управляващите в Прищина и в нито един от тях до основаването на Общността на сръбските общини не бе допустимо да се разбере кои са сръбските общини с изключение може би единствено на един (цикъл). Десет години по-късно, за което не е отговорна единствено Прищина, тъй като Европейски Съюз е поръчител, Сърбия е унизена, стреля се по нея и по тази причина споделя - няма да отидем на избори, до момента в който не постигнете това, за което се разбрахме ”, означи Вучич. Той добави още: „ Трябва ли изборите да се организират в сектори и полицейски контейнери, с 550 въоръжени до зъби души, с цел да обезпечат 1-2 %, които ще излязат? Призовавам сърбите да го разочароват още повече, с цел да видят какъв брой сме единни и да не могат да ни стъпчат “.

На въпроса какво ще се случи след провеждането на изборите и сформирането на властта в общините в северно Косово, Вучич отвърна " нищо, цялостна окупация, с която хората са подготвени, привикнали и научени ".

„ Ще бъдат мирни (общините), ще плащаме заплати както до момента, ще подвигаме социално-икономическия стандарт и ще чакаме по-добри времена, в които ще важи уставът на Организация на обединените нации, в които няма да се срамят от договорите, които са подписали ”, уточни Вучич.

На собствен ред косовската президентка Вьоса Османи съобщи в своето обръщение, че изборите за кметове на четири общини в северно Косово са значим миг за жителите на тази част на Косово и за бъдещето на техните общини.

„ Изборите са крайъгълният камък на всяка народна власт, а изборният ден е денят, в който всички ще чуят гласа ви. Ето за какво изборите на 23 април са значим миг за вас и за бъдещето на вашите общини, а правото на глас е обезпечено от конституцията и законите, на което се употребяват всички жители на Косово “, посочи косовската президентка. Според нея гласуването си жителите на общините в северно Косово ще подсигуряват, че определените представители ще се занимават директно с проблемите, които засягат живота им и ще основат вероятност за всички. „ Искам обаче да ви уверя, че косовските институции вършат всичко, с цел да създадат тези избори свободни и почтени и вашата сигурност да бъде обезпечена. Ето за какво ви приканвам да отхвърлите тези, които идват при вас със закани и изнудване, и ви предизвиквам да изпратите мощно и ясно обръщение с присъединяване си в локалните избори на 23 април “, се споделя в посланието на президента. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР