Днес се провежда втори тур на местните избори, на който

...
Днес се провежда втори тур на местните избори, на който
Коментари Харесай

Втори тур на изборите за местна власт, този път гласуваме и с машини

Днес се организира втори тур на локалните избори, на който би трябвало да изберем 91 кметове на общини, 451 на кметства и 31 на региони, съобщи кореспондент на БГНЕС.

19 регионални града не съумяха да изберат собствен кмет на първи тур. Балотажи ще има в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна.

На втория тур ще се гласоподава в 7250 секции, в 5900 секции ще се гласоподава с машини. Това реши Върховният административен съд, който анулира решението на ЦИК от първия тур да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Министерството на електронното ръководство (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) на 2 ноември удостовериха сходството на техническите устройства за машинно гласоподаване за балотажа на локалните избори на 5-ти ноември. Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрестанен режим в последните дни, с цел да извършат процедурата и да обезпечат протичането на почтени и демократични избори в неделя.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 гласоподаватели. На 5 ноември могат да гласоподават и са включени в изборните описи тези гласоподаватели, които сред първия и втория тур са придобили изборни права, в това число навършващите 18 година към изборния ден.

Днес секциите ще отворят в 7.00 сутринта и вотът ще продължи до 20.00 ч., или до привършване на чакащите да гласоподават. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР