Днес се проведе церемонията по пускането в експлоатация на висящия

...
Днес се проведе церемонията по пускането в експлоатация на висящия
Коментари Харесай

Турция пусна в експлоатация мост през Дарданелите

Днес се организира церемонията по стартирането в употреба на висящия мост " Чанаккале-1915 " през Дарданелите, предава Анадолската организация.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе присъединяване в церемонията по откриването на висящия мост, отдадена на 107-ата годишнина от историческата победа в борбата при Чанаккале .

Президентът означи, че мостът над Дарданелите е " следващ знак на развиването и мощта на Турция.

Ердоган напомни, че мегастроителният план е осъществен за рекордно малко време - четири години. Според президента общата стойност на плана възлиза на 2 милиарда и 545 милиона евро.

Мостът понижава времето за пътешестване сред азиатския и европейския бряг на Дарданелите от час и половина на 6 минути и се трансформира във значима връзка сред Европа и Азия.

Общата дължина на шестлентовия (по три ленти във всяка посока) провесен мост над Дарданелите е 4608 метра. Той става най-дългият провесен мост с централна висяща част в света . Разстоянието сред двете носещи кули на моста е 2023 метра - в чест на отбелязването на 100-годишнината от основаването на Република Турция през 2023 година.

На 18 март 1915 година, по време на борбата при Чанаккале , турската артилерия дефинитивно побеждава обединявания англо-френски флот, който се опитвa да пробие към Истанбул .

Това събитие е един от основните моменти на борбата, която разреши на Турция да отбрани своята самостоятелност и да резервира контрола над Босфора и Дарданелите, напомня организацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР