Днес се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите от Холокоста.

...
Днес се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите от Холокоста.
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Днес се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите от Холокоста.

" Антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят ", написа по този мотив министър председателят Бойко Борисов във Фейсбук. Той показва горделивост от куража на всички български жители, избавили над 48 000 свои сънародници-евреи от лагерите на гибелта, и респект пред паметта на депортираните над 11 00 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, както и на всички починали евреи по време на Втората международна война.

Президентът Румен Радев също уважи паметта на жертвите на Холокоста.

 Да преживееш Холокоста, само че да починеш от COVID-19 Виж още

" Тази голяма покруса, предизвикала неимоверни премеждия, ни задължава да си спомним за отнетите по извънредно нечовечен метод животи на милиони хора, измежду които 6 милиона евреи, единствено заради това, че са принадлежали към различен етнос... Поклон пред паметта на починалите! Нека помним тяхната загуба, тъй като в случай че заличим загатна, би означавало те да умрат още веднъж ", написа президентът във Фейсбук.

Президентът показва и, че решението за отбелязване на тази дата съответствува с други знакови годишнини, свързани с края на Втората международна война, с основаването на Организация на обединените нации, и " има за цел да означи общочовешкия блян за обективен и кротичък свят за всички нации ".

А в Стокхолм през 2022 година ще отвори порти нов музей, предопределен да запази и да предава на идните генерации паметта за Холокоста, оповестява ДПА, базирайки се на премиера Стефан Льовен и министрите на културата и на образованието.

" Убийствата, преследването и ужасните премеждия на евреи, роми и милиони други жертви на нацистите оставиха незаличима диря в цяла Европа. Макар че убийствата не бяха осъществени на шведска земя, Швеция повлия и бе повлияна от това, което се случи ". Холокостът е част и от шведската история ", обявиха тримата държавници в днешния брой на стокхолмският всекидневник " Дагенс нюхетер ".

Предложението за основаване на музей на Холокоста в Швеция бе направено през 2018 година от родения в Полша оживял от Холокоста Макс Сафир, който в продължение на няколко години е изнасял лекции в учебни заведения и се е изказвал пред Народното събрание за военновременните си прекарвания. Той умря през юни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР