Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за

...
Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за
Коментари Харесай

Професор Кожухарова: Няма повод за притеснение за новия хепатит

Днес се чака да излязат резултатите от съмнителната проба за новия неустановен хепатит измежду децата, докладван от редица страни в Европа

В "Денят стартира " по епидемиологът проф. Мира Кожухарова съобщи, че мотив за терзание няма, а годишно в страната ни се записват по към 100 - 200 случая на неустановен хепатит, в това число и при децата.

"Хепатитът е съществено заболяване по принцип. Има потребност от лекуване, само че няма място за суматоха. Простичко желая да кажа, че това нещо в България го е имало. Какъв е причинителят следва да бъде потвърдено, само че причина за особено безпокойствие няма. Причина да съблюдаваме хигиена, тъй като идва лятно-есенният сезон, когато Хепатит А сигурно ще се популяризира, несъмнено, има. И мисля, че един от уроците, който научихме от ковид-пандемията - да си мием ръцете, не е неприятно. " - посочи тя.

Засега няма данни за връзка сред неопределения хепатит и коронавирус, добави проф. Кожухарова. Миналата година у нас са регистрирани към 30 случая на неопределени хепатити при децата. Сега управляващите би трябвало да следят дали равнището на заболелите ще се увеличи.

Към момента няма безапелационни данни какво предизвиква неопределения хепатит при децата. Предполага се, че Аденовирус 41 е повода, само че той не е потвърден при всички случаи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР