Днес се навършват точно 30 години от експлозията на реактор

...
Днес се навършват точно 30 години от експлозията на реактор
Коментари Харесай

Снимки на деня: Аварията в Чернобил!

Днес се навършват тъкмо 30 години от детонацията на реактор №4 на АЕЦ “Чернобил ”.

Горната фотография е направена от спътника на НАСА и НОАА Landsat-5 на 29 април 1986 година. Това е първата сателитна фотография на чернобилската повреда. Самият сателит е изстрелян на 1 март 1984 година и работи до 5 юни 2013 година. В рамките на десетилетното си битие спътникът съумява да снима над 2.5 милиона фотоси на Земята от космоса, някои от които са свързани с значими събития от човешката история.

На фотографията от 29-ти април 1986 година се вижда малко алено леке наоколо до местоположението на реактор №4. Голямата бляскавост на тези пиксели свидетелства за източник, излъчващ доста висока температура. Топлинният източник, както и съществуването на по-тъмна линия, разпростряла се на запад, свидетелстват за детонация. В момента на снимането на фотографията към този момент са отминали три дни, само че реакторът продължава да излъчва топлота (източник: USGS).

 

Чернобил – преди (вляво), по време (в средата) и след (вдясно) повредата. Credit: NASA/NOAA/USGS

Строежът на АЕЦ Чернобил стартира през 70-те години на предишния век. Първо са издигнати реактор 1 и реактор 2, както и язовирът за изстудяване. Язовирът не се вижда на най-старата сателитна фотография на региона (горе вляво). Централно е показана същата фотография от началото на публикацията, на 29 април 1986 година Аварията към този момент се е случила и са отминали три дни.

През последващите дни от повредата стартира евакуацията на живеещите наоколо хора в градовете Припят и Чернобил. Сградите и близките обработваеми площи са зарязани и не се употребяват до ден сегашен. Снимката горе вдясно е направена през 2011 година, 25 години след евакуацията. Вижда се ясно по какъв начин в миналото употребяваните площи през днешния ден са позеленели заради обрасването им с растителност.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР