Днес се навършват 72 години от жестокото убийство в Струмица

...
Днес се навършват 72 години от жестокото убийство в Струмица
Коментари Харесай

72г. от разстрела на студентите в Струмица от режима на диктатора Тито

Днес се навършват 72 години от жестокото ликвидиране в Струмица на петимата македонски студенти от режима на югославския деспот Йосип Броз Тито, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Петимата младежи са симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация и се борят за отделянето на Македония от Югославия.

Борис Белев (22г.), студент по физика, Стево Топчев (19г.), студент по право, Георги Костуранов (21г.), студент по медицина, Георги Ярмов (22г.), студент по геология и Мирко Пецев (23г.), студент по право, се трансформират в знак на жертвите на Македония от Титовия режим. Тяхната групова фотография става и един от знаците на най-старата емигрантска организация на македонските българия - Македонската патриотическа организация /МПО/ в Съединени американски щати и Канада.

Младежите са убити на 13 август 1951. близо до село Дорломбос, в планината Беласица. Всички те са убити с по два патрона - един в сърцето, а другия в главата.

Преди да бъдат екзекутирани студентите са били в нощен клуб откъдето са изведени от сътрудници на злокобната държавна сигурност УДБА на югославския режим. След разстрела сътрудниците на УДБА изпотрошават костите им. Случаят получава необятен интернационален отзвук, а скоро по-късно в Ню Джърси, Съединени американски щати, и в Сао Пауло, Бразилия, Македонската патриотична организация основава свои структури с името „ Струмишката петорка “.

Телата на младежите на идващия ден са оставени пред постройката на общината покрити с найлони. Четирима от тях са заровени в наличието на техните близки отвън гробището, а петият Борис Белев е заровен в протестантското гробище в града. Всички те са оповестени от режима в Белград и Скопие за " национални предатели ", написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР