Днес се навършват 60 години от Карибската криза - моментът,

...
Днес се навършват 60 години от Карибската криза - моментът,
Коментари Харесай

60 години от Карибската криза - моментът, в който светът е бил на крачка от ядрена война

Днес се навършват 60 години от Карибската рецесия - моментът, в който светът е бил най-близо до началото на нуклеарна война. Само преди дни американският президент Джо Байдън предизвести, че светът и в този момент е в заплаха от нуклеарен " Армагедон " и че в никакъв случай не сме били толкоз покрай този момент от Кубинската рецесия насам.

 

Байдън предизвести и, че никой не би трябвало да подценява заплахата Русия да използва на тактически нуклеарни оръжия в хода на войната в Украйна. Преди 60 години Карибската рецесия се разиграва до границата на Съединените щати, този път напрежението е до съветската граница. 

 

Как се развиват събитията преди 60 години, за какво се стига до Кубинската рецесия и за какво в основата на всичко е една най-обикновена за нас фотография?

 

13 дни Москва и Вашингтон са в рисковата игра на нерви - кой ще мигне пръв. Толкова продължава Карибската рецесия. Тогава светът е при започване на Студената война, Съединените щати и Съветският съюз са почнали въоръжаване. През 1959 година Фидел Кастро открива надзор в Куба и я трансформира в комунистическа страна, гради близки връзки с комунистите в Съветския съюз, единствено на към 150 километра от щата Флорида. През 1961 година Вашингтон прави несполучлив опит да смъкна Кастро от власт с интервенцията в Залива на прасетата. Така през август идната 1962 година Съветският съюз стартира скрито да гради ракетни бази за нуклеарен удар от Куба.

 

Всичко стартира с една фотография. В края на 50-те години американския шпионски аероплан Ю-2 издига на ново равнище шпионаж със фотоси. Оборудван е с мощна за времето си камера и може да лети на височина от над 21 хиляди метра. През 1961-ва година в Централно разузнавателно управление на САЩ е основан нов отдел - Национален център за интерпретация на фотографии. В него работи екип от специалисти по фотограметрия, които могат да дефинират формата, размерите, количествени и качествени характерности на разнообразни обекти от земната повърхнина по тяхна фотоснимка. 

 

На 15 октомври 1962 година един от тези специалисти - Дино Бруджиони открива нещо в Куба - военни палатки и камиони, подредени в позната към този момент руска групировка, съоръжение за превоз на ракети, дълги съвсем 20 метра. Сравнява ги с към този момент налични фотоси от Москва и дължината съответствува с тази на ракетите Секретен сътрудник 4, които имат обсег от 2000 километра. Така столицата Вашингтон попада в обсега им. Съединените щати не престават разследващите задачи и към този момент има голям брой доказателства. Президентът Джон Кенеди има пред себе си редица варианти - дипломация, обсада или даже инвазия в Куба. Кенеди избира блокадата. 

 

На 22 октомври 1962 година речта му хвърля света в боязън и суматоха от нуклеарна война и по този начин стартира 13-дневната Карибска рецесия:

" В отговор е наложена прецизна карантина за всякакво военно съоръжение и въоръжени доставки до Куба. Ще бъдат връщани всевъзможен тип кораби, пътуващи до Куба, под чийто байрак да плават и от което и да е пристанище да идват, в случай че на борда им бъде открит оръжеен товар. “

През идващите дни рецесията продължава да ескалира. И Вашингтон, и Москва не вършат крачка обратно. Съединените щати упорстват базите да бъдат отстранени, а Съветският съюз и Куба отхвърлят те даже да съществуват. Вашингтон стартира да приготвя ранните стадии на проект за инвазия, а руският водач Никита Хрушчов упреква Кенеди, че води света до ръба на нуклеарната война. Американските военни са мобилизирани в цялостна подготвеност, а Хавана се готви за американско навлизане.

 

На 25 октомври 62-ра година руски кораби доближават до по този начин наречената карантина,  наложена от американците.

 

Един от корабите е претърсен и пуснат да мине, а останалите, на които явно има оръжия, са принудени да се върнат.

 

В същият ден фотосите на американското разузнаване са показани обществено пред Организация на обединените нации, където американският дипломат Адлай Стивънсън се конфронтира обществено с съветския си сътрудник Валериан Зоркин:

" Нека ви запитвам един елементарен въпрос - отричате ли, дипломат Зорин, че Съветският съюз разполага нуклеарни ракети в Куба - Да или Не? Не изчаквайте превода  - отговорете - да или не? ".

 

" Не се намирам в американски съд и по тази причина не желая да давам отговор на въпрос, който ми се  задава с прокурорски звук ".

 

Няколко дни по-късно на 28 октомври Джон Кенеди и Никита Хрушчов реализират скрито съглашение, с което се поставя завършек на рецесията. Съветският съюз се съгласява да отстрани ракетните бази от Куба, а в подмяна Съединените щати отстраняват своите бази в Турция. Но още през 1960-та година пред Организация на обединените нации руският водач Никита Хрушчов дава знак, че не би употребявал нуклеарно оръжие. По това време Съветският съюз към този момент е основал най-мощното оръжие в света - термоядрената бомба, известна като " Цар Бомба ", " Кузкина мать " или просто " Иван ". А пред Организация на обединените нации Хрушчов, прочут като комунистическият водач подарил Крим на Украйна, споделя:

 

" Казахме, че имаме бомба и 100 милиона тона тротил. И това е вярно. Но ние няма да взривим такава бомба, тъй като в случай че я взривим и на най-отдалечените места, тогава можем да си изпотрошим прозорците. Затова за момента ще се въздържим от взривяване на тази бомба “. 

 

Почти 60 години по-късно, на 21 септември преди псевдореферендумите, съветският президент Владимир Путин, който открадна Крим от Украйна, сподели:

 

" Искам да припомня, че нашата страна също разполага с разнообразни средства за часово поразяване, в някои случаи и по-модерни от тези на страните от НАТО. И при опасност за териториалната целокупност на нашата страна без подозрение ще употребява всички налични средства в отбрана на Русия и съветския народ. Това не е блъф! “.

 

Експерти и учени са изследвали неведнъж Карибската рецесия. Историята е ясно артикулирана в " Хазарт с Армагедон ", книга от 2020 година на носителя на премията Пулицър историка Мартин Джей Шъруин. Но най-смразяващ е прочитът на някогашния държавен секретар Дийн Ачесън, който поучава президента Джон Кенеди по време на Карибската рецесия, и заключава, че нуклеарната война тогава е предотвратена посредством просто на шанса.

 

Източник: БНР

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР