Днес се навършват 40 години от смъртта на Джон Ленън.

...
Днес се навършват 40 години от смъртта на Джон Ленън.
Коментари Харесай

40 години от смъртта на Джон Ленън

Днес се навършват 40 години от гибелта на Джон Ленън. Фенове на „ Бийтълс” от целия свят ще отбележат гибелта му с цветя, песни и молитва. Легендата на музиката беше убит на 8 декември 1980 година в Ню Йорк от Марк Дейвид Чапман, напомня frognews.bg.

Той го чакал пред дома му и стрелял четири пъти с 38-калибров револвер пред очите на брачната половинка на Ленън - Йоко Оно. 65-годишният палач излежава доживотна присъда, откакто пледира отговорен за ликвидиране. По-рано тази година за 11-и следващ път му беше отказано предварително освобождение.

Джон Ленън остава в историята като надарен музикант, артист, композитор, художник, публицист и създател на популярната ливърпулска четворка " The Beatles ". Той ще се запомни и с бунтарския си манталитет. Отвъд гения и изкуството, с които покорява света, стои силата на личността, изразена в битката против системата, в която сме оплетени всички.

Не е чудно, че Ленън се трансформира в икона на хипидвижението, а неговите песни и по-специално " All You Need Is Love " способстваха за развиването на обществото в доста страни.

Никой не може да оспори въздействието му върху музиката. Като един от главните създатели на песни в " Бийтълс " дружно с Пол Маккартни, той основава доста от шлагерите на групата. Макар че се разпада през 1970 година, тя е продала над 1 милиард албума по света.

" Imagine " - най-популярният солов албум на Джон Ленън излиза през 1971 година

Заглавната му ария става всекидневен химн на деятелите за мир по целия свят. Тя е и формалната ария на правозащитната организация " Амнести интереншънъл ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР