Днес се навършват 155 години от смъртта на идеолога на

...
Днес се навършват 155 години от смъртта на идеолога на
Коментари Харесай

155 г. след смъртта на Раковски да помним завета му: Вечни мъки ни чакат в железните нокти на Русия

Днес се навършват 155 години от гибелта на идеолога на български битки за самостоятелност Георги Стойков Раковски (по рождение Съби Стойков Попович). Той е учредител на проведената националнореволюционна битка, демократ, журналист, публицист, историк и етнограф. Раковски е и един от първите наши възрожденци, който прозира злокобната имперска роля на Русия. Публикациите му по тази тематика обаче бяха крити и инкриминирани в годините на комунизма, а даже и през днешния ден има боязън да бъдат сложени в учебниците по история.

Faktor.bg ви напомня един достоверен фрагмент от брошурата на Раковски " Преселение в Русия или съветската убийствена политика за българите ", издадена за пръв път през 1861 година в Букурещ. Предговорът на второто издание през 1886 година е на Захари Стоянов. В демократична България фототипно издание на брошурата излезе едвам през 1998 година

Прочетените и осъзнати послания на родолюбеца и патриота Раковски - това е най-достойният метод да почетем паметта му:

„ Руското държавно управление, кое до момента лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, през днешния ден към този момент открива булото си и очевидно демонстрира убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши благото ни Отечество България и да уникакви нашата националност, самото нам скъпоценно и свято наследие!

Руското държавно управление с изменнически метод е съумяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му вършат доста лъжовни и мечтани обещания!

Във видинската бедна област тия народоубийци са съумели да придумат и излъгват доста челяди и във Видин се е отворила очевидна канцелария, де вървят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно посредством подкупниците си и от страна сякаш на турското държавно управление, че в случай че не се преселят в Русия, щат ги пресели след това принудително в Азия. Лъжа лукава! Само да излъгват простаго народа да се пресели.

Длъжност свята към благото ни Отечество постанова ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско държавно управление, и какви безконечни страдания ги чакат, в случай че са тия излъжат и идат да влязат в нейните стоманени нокти. Но преди да дойдем на този предмет, потребност е да покажем накратко нашим братям какви вражески сношения е имала още от остарели времена с наши праотци и по какъв начин тя сякога старала да ги завладей, какви же несгоди им нанесла до момента за премия и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

Послушайте, братя Българе, 

а изключително вие от Видинска област!

Русите са били един най-див и най-варварски народ,

както са си и до момента останали такива в най-голямата си част.

Българите са ги на първо време покръстили, дали са им книжовност, Свещеното писание и първото обучение.

Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво посредством са отдали тия на българите за това милосърдие! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили съвсем тамошните българи, като им наложили принудително езика си.

До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които през днешния ден посочват Малорусия, са били обитаеми от българи, съставяли са част от Българското обстойно царство, само че и тия са паднали в съветските мъчителски ръце и през днешния ден са съвсем порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и традиции са още живи доказателства за това. Те още не одобряват да се посочват и руси!

Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да атакува очевидно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да пристигна да им помогне срещу византийците и срещу царя им Петра, Симеонова сина, тъй като той, съветският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и изиска му се дори да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се срещу него, изгониха го от България благодарение на Византийците и най-сетне Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.

От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви другарски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли по какъв начин да популяризира въздействието си в България и той е начнал да интригува срещу Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а точно срещу Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, излъган от съветската завист и лъжлива политика, биде заставен да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха постоянно да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество. Колкото пъти съветските войски са минували Дунава, 

най-големи разрушения и разорения е претърпяло нашето оскъдно Отечество

От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е завладяло, клало, грабило и робило Българите, а въпреки това, съветските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А по кое време са се прибирали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са принудително по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния голям брой заробени Българи, които още не са си изгубили напълно езика; тия са през днешния ден крепостни плебеи, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда! (...)

Всякога проклета Русия, когато е имала пердах с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че сякаш тях иде да освободи! Но нейната цел всеки път е била да им разори благото Отечество и да ги преселва лека-полека в земите си. Нейната злобна политика се познава прекомерно от дълго време и от това, щото тя ни в един си контракт с Турция нищо положително не е загатнала за Българи, в случай че и да е имала най-хубави улеснения за това. Тя всеки път е единствено своята политика гледала, а лично за завладетелните си проекти е имала грижи, по какъв начин по-добре да ги приложи в деяние.

На това тя, с изключение на лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната религия и употребила се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един избавител! Тя най-вече е противодействувала, в последните дни, и на нашия заветен за духовенството въпрос и използвала е всички лукави средства да унищожи това национално искане, та да останат Българите отново под гръцко-фенерското духовно робство; тъй като тя знай, че в случай че българите добият самостоятелното си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский безпаричен народ, както е до момента коствала и през днешния ден коства. ”

Поклон пред родолюбеца, прозрял какъв брой рискова и убийствена е политиката на московците!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР