Днес се навършват 15 години от убийството на руската журналистка

...
Днес се навършват 15 години от убийството на руската журналистка
Коментари Харесай

Кой поръча убийството на Политковска - въпросът без отговор от 15 години

Днес се навършват 15 години от убийството на съветската журналистка Анна Политковска, предадоха международните организации.

Поръчителят или поръчителите на закононарушението обаче към момента не са разпознати, а през днешния ден изтича срокът на отминалостта по делото за убийството на журналистката. Политковска бе критик на Кремъл, изключително във връзка с спора в Чечения. Критикуваше и чеченския президент Рамзан Кадиров.

Журналистката на в. " Новая газета " беше убита в асансьора на кооперацията си на 7 октомври 2006 година Убийството й съответства с рождения ден на съветския президент Владимир Путин. Престъплението потресе и възмути Русия и света. Осъдени са единствено причинителите на убийството.

" Днес поръчителите публично се избавиха от наказателната отговорност ", написа в. " Новая газета " и добавя, че ще се опита да възобнови следствието на убийството, до момента в който не бъде открит поръчителят или поръчителите. Изданието провежда през днешния ден възпоменателна гала в централата си.

Петнадесетгодишнината се отбелязва в подтекст на засилен напън над самостоятелните медии, опозицията и неправителствените организации, критикуващи Кремъл след ареста при започване на годината на опозиционера Алексей Навални, главен критик на съветския водач.

През 2014 година петима души бяха приети за отговорни за образуване, осъществяване или присъединяване в убийството на Политковска. Те получиха тежки присъди. Чеченецът Лом-Али Гайтукаев, логистичен уредник на закононарушението, умря през 2017 година в пандиза.

През 2018 година Европейският съд за правата на индивида осъди Русия, че не е употребила подобаващи способи по време на следствието, тъй че да откри кой е поръчал убийството. В. " Новая газета " бе основан през 1993 година и постоянно е обект на заплашванията, набези и убийства. Изданието, сходно на Политковска, постоянно беше подложено на критика от Кадиров, напомня " Франс прес " и отбелязва, че доста от съперниците на чеченския водач бяха убити.

През 2018 година в редакцията на " Новая газета " беше изпратена отрязана глава на коза и траурен венец. Вестникът, който излиза три пъти седмично, е съсобственост на предприемача Александър Лебедев и някогашния руски президент Михаил Горбачов. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР