Днес се навършват 14 години от трагедията в иракския град

...
Днес се навършват 14 години от трагедията в иракския град
Коментари Харесай

Днес се навършват 14 години от трагедията в българската база Индия в иракския град Кербала

Днес се навършват 14 години от нещастието в иракския град Кербала. Точно след Коледа българската база " Индия ", за която дава отговор български контингент, е атакувана с кола-бомба. На 27 декември 2003 година камион-цистерна навлиза в периметъра въз основата. Започва пукотевица, само че камионът се взривява. При офанзивата умират 5 български бойци, както и тайландски и иракски служители на реда. Много са ранените.

На 30 декември 2003 година в България е разгласен народен печал.

Посегнеш ли да убиеш българин, подготви се да умреш пръв ", написа авторитетното издание " Ню Йорк таймс " след българска военна интервенция. Но в продължение на години от Министерството на защитата ще мълчат пред подозренията на роднините за това дали се е реагирало съответно. А отчет, разкрит по искане на " Хоризонт " преди години не сподели отговорни за атентата.

Една от слабостите е била при координирането на дейностите сред щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. В отчета е записано, че месеци преди случая командването е оценило сигурността на база " Индия " на 85 %. Имало е незадоволителна разследваща информация за терористичните групировки към декември 2003 година Дори и след оповестението на отчета министерството отхвърли коментар.

До края на задачите, в Ирак починалите български военни са 13. В тяхна памет в поделенията на военните към този момент имаше панихиди.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР