Днес се навършват 125 години от откриването на паметника на

...
Днес се навършват 125 години от откриването на паметника на
Коментари Харесай

Навършват се 125 години от откриването на паметника на Васил Левски в столицата


Днес се навършват 125 години от разкриване то на монумент а на Васил Левски в центъра на София. На 22 октомври 1895 година монумент ът на „ един от най-идеалните ни герои “, както го дефинира княз Фердинанд I /1887-1918 г./, е публично открит, напомня БГНЕС.

Плановете за построяването му датират още от Освобождението през 1878 година, тогава Софийският градски съвет започва концепцията. Изпращат се писма до множеството български градове с покана да се включат в общонародното дело.

Първият столичен проектант Адолф Колар създава архитектурния проект, положен е и първият камък на мястото, където е Левски е обесен. Лошата организация и неналичието на пари стопират построяването. Едва през 1884 година градежът е възобновен. Положената основа е към този момент разрушена, в търсене на по-подходящо място монумент ът е преместен с десетина метра от мястото на гибелта на Апостола на свободата. Архитект Колар предлага и нов план.

За неговата реализация е зает италианският каменоделец Абрамо Перукети. Той би трябвало да добие гранит от Витоша, само че още веднъж финансови неуредици забавят работата и се постанова Народното събрание да гласоподава отпущането на спомагателни средства за неговото довеждане докрай. Това става факт през 1892 година, само че би трябвало да изминат още 3 години, с цел да бъде открит монумент а на Левски, който е „ съградил превъзходен монумент в нашите души и сърца “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР