Днес се навършва една година от смъртта на Махса Амини,

...
Днес се навършва една година от смъртта на Махса Амини,
Коментари Харесай

Една година от смъртта на Махса Амини, която доведе до невиждана проява на съпротива срещу иранските власти

Днес се навършва една година от гибелта на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, за която се твърди, че е била измъчвана и убита от моралната полиция на страната, тъй като носела хиджаба си „ погрешно “. След гибелта ѝ в Иран избухнаха невиждани до момента всеобщи митинги.

Те бяха водени най-вече от дами, и разпространиха в цялата страна, измежду всички обществените съсловия и по целия свят. Жени изгаряха забрадките си и режеха косите си в символ на митинг.

Иранци от цялата страна бързо споделиха възмущението си от гибелта на Амини и груповото оскърбление, което тя съставлява за огромна част от популацията. Изчезванията и гибелта в иранските затвори въобще не са необичайност, а протестиращите по улиците ставаха от ден на ден и търпението на държавните сили беше подложено на тестване.

Демонстрациите се трансфораха в най-голямото предизвикателство за иранските духовни водачи от 43 години насам, а репресиите бяха бързи и жестоки. Информационната организация на деятелите за правата на индивида пресмята, че над 500 протестиращи, в това число 69 деца, са били убити, стотици са били ранени, а задържаните са били хиляди.

В последна сметка вълненията бяха потушени от управляващите.

Не бива да се заблуждаваме защо се бориха протестиращите в Иран. Това не бе битка против религията, а по-скоро против системата на ръководство и битка за независимост, която надвишава разделянето по пол, класа и вяра. Но даже и дребен, всеобщото неодобрение реализира триумф – нравствената полиция в Иран беше отстранена.
Протести в Брюксел
Емигранти от Иран организираха шествие в Брюксел нощес. Хиляди стачкуващи, които носеха портрети на Амини и на убити участници в митингите в Иран, приканиха за унищожаване на иранската теокрация и установяването на демократична република.

Организаторите на шествието в белгийската столица желаеха и единна политика на Европейски Съюз за заблуждение под отговорност на шиитските духовници, ръководещи Иран.

Американският президент Джо Байдън изрази поддръжката си за протестиращите.

„ Потвърждаваме нашия ангажимент към смелия ирански народ… И дружно с нашите съдружници и сътрудници заставаме зад тях “, добави Байдън.

Англия през днешния ден наложи наказания на още четирима ирански чиновници. Съединени американски щати обявиха, че включват в черния лист над двайсет физически и юридически лица от Иран поради „ насилственото потушаване “ на митингите в страната.

Германската външна министърка Аналена Бербок даде обещание поддръжка от страна на Германия към народа на Иран, съобщи ДПА.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР