Днес са местните избори в Македония, на които ще участват

...
Днес са местните избори в Македония, на които ще участват
Коментари Харесай

Изборна битка в Македония решава бъдещето й

Днес са локалните избори в Македония, на които ще вземат участие претенденти за кметове и съветници от 19 партии и обединения, а 64 съставляват групи гласоподаватели. От 260 претенденти за 80 общини и столицата Скопие 15 са дами. За да бъде определен даден претендент за член на първия кръг пред урните би трябвало да застанат минимум една трета от имащите право на глас, а от тях половината би трябвало да поддържат един човек. Ако не бъде събрано нужното болшинство, след две седмици ще има втори кръг.

Местните избори ще се проведат в 3840 изборни секции. Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев отпред на Република Македония като министър председател и първият избор след траялата близо две години политическа рецесия, които са проведени без присъединяване на Груевски в изпълнителната власт, заяви БГНЕС.

По време на няколкоседмичната предизборна акция главната борба се водеше сред двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев. По време на всички предизборни срещи и манифестации Груевски определяше Заев " като човек, който не милее за националните ползи и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната ".

Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил " цялостен мрак " - заплатите са почнали да понижават, спряло е нарастването на заплатите, непознатите вложения внезапно са намалели, а стопанската система е почнала внезапно да спада и да се срутва ". Груевски и най-приближените му съпартийци и следените от него медии използваха и Договора за другарство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска акция. В предизборните клипове се използваха и изявления на български политици.

Таза акция ще бъде запомнена и с това, че ВМРО-ДПМНЕ за следващ път отхвърли да взе участие в телевизионни диспути. Зоран Заев от своя страна неведнъж повтаряше, че " на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма ". " На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, само че едно е несъмнено - в неделя пада Груевски ", сподели Зоран Заев по време на един от последните си предизборни манифестации в родната си Струмица.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР