Днес с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната

...
Днес с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната
Коментари Харесай

Ананиев: Върнахме високата цена на клинична пътека за неврологични заболявания

Днес с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса подписахме анекс към рамковия контракт за медицински действия за 2018 година, с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични болести, по която главно работят общинските лечебни заведения. Цената беше понижена от 500 лева на 300 лева, в този момент още веднъж е 500 лева, тъй като сметнахме, че пътеката е подценена и не отговаряше на действителните разноски, които лечебните заведения правят. Това съобщи министър Кирил Ананиев по време на блиц надзор в Комисията по опазване на здравето към Народно събрание.

С първичния вид на НРД беше признато районните здравноосигурителни каси да образуват запас, който е в границите на разликата над 8.32-та % - процентът, с който се покачват средствата за болнична помощ.

„ На днешната среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, тъй че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет “, стана ясно от думите на министъра.

„ Общинските лечебни заведения имат своето място в системата на опазването на здравето ни. Тяхното положение обаче зависи от ръководството им, отношението на съответната община и мениджмънта. Законодателството е такова, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е обвързван както със здравноосигурителния модел, по този начин и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на Министерство на здравеопазването. Ето за какво една от ограниченията, която може да подкрепи стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще създадем “, показа министър Ананиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР