Днес режисьорът акад. Людмил Стайков навършва 80 години. Tой е

...
Днес режисьорът акад. Людмил Стайков навършва 80 години. Tой е
Коментари Харесай

Режисьорът академик Людмил Стайков навършва 80 години

Днес режисьорът акад. Людмил Стайков навършва 80 години. Tой е един от основоположниците на кинообразованието в България и му посвещава повече от 40 години от живота си.

Емблематичните ленти за българското кино " Време разделно ", " Хан Аспарух " и " Илюзия " под режисурата на Людмил Стайков притеглят милиони фенове през годините. Той снима и документални филми за върхови достижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. На юбилея си бележитият кинорежисьор получи поздравления и доста любов от сътрудници, другари и фенове.

Възхищение от създателя, почитание към педагога и любов за индивида Людмил Стайков. В такава атмосфера именитият режисьор чества своята 80-годишнина.

С творчеството си той е популяризирал името на България по целия свят. И до през днешния ден предава на студентите си опита, неуморимата сила и любовта към киноизкуството.
Проф. доктор Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ: Вероятно най-ценният урок, който те са получили, е обвързван с това да имат вяра в себе си, да имат вяра в това, че имат гений, че имат силите да покажат този гений.Илиян Джевелеков, режисьор: Той е оставил всеки един от нас да търси самичък себе си и не е налагал щампи и модели на режисурата.
Неговите филми са пример за всеки, избрал кинорежисурата за специалност. А неговият режисьорски шедьовър " Време разделно " завоюва признанието на публиката и справедливо беше определен за филм на столетието.
Аня Пенчева, актриса: За мен Людмил Стайков е един учебник, тъй като той правеше това кино, във време когато нямаше триизмерно. Триизмерното не беше намерено в киното. В моето сърце постоянно ще има едно кътче, което ще бъде единствено за него.
Людмил Стайков ще остане в сърцето освен на актьорите, взели участие в негови филми, само че и на всеки, който най-малко един път в живота си е гледал " Време разделно ", " Хан Аспарух ", " Обич ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР