Днес процъфтяващата военна търговия на Турция с Москва направи огромна

...
Днес процъфтяващата военна търговия на Турция с Москва направи огромна
Коментари Харесай

Турция прекъсва връзките с руските банки

Днес процъфтяващата военна търговия на Турция с Москва направи голяма крачка обратно с потвърждението, че последните три банки, които към момента обработват съветски заплащания, се отдръпват под натиска на Вашингтон, заяви Агенция Франс Прес.

Решението следва седмици на засилващ се напън от страна на Съединени американски щати върху членката на НАТО Турция да ограничи процъфтяващите си стопански връзки с Русия.

Миналата седмица Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести, че турските банки, работещи с съветски банкови карти, " рискуват да поддържат напъните на Русия да заобиколи американските наказания " и биха могли сами да бъдат подложени на стопански наказания.

Двама частни турски кредитори, които започнаха да работят по системата Мир, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин през август, стопираха преводите по-рано този месец. Но три държавни кредитни институции - Халкбанк, Вакифбанк и Зираатбанк - към момента работят с картите.

Високопоставен турски чиновник не сподели по кое време руснаците към този момент въобще няма да имат достъп до картите си в Турция.

Трите банки " към момента обработват неизплатените заплащания, само че са определили бъдеща дата " за изтеглянето им, съобщи служителят при изискване на анонимност, защото не е оповестено публично решение на трите държавни кредитора.

Решението е взето след среща, ръководена от Ердоган предишния петък, на която публично се преглеждат " други възможности " на съветските карти.

" Страх от наказания "

Експлозията на турската търговия с Русия по време на седеммесечната война в Украйна е източник на възходяща угриженост във Вашингтон. Стойността на търговията сред двете страни е повишена с повече от 50%. Турция също по този начин се съгласи да заплаща една четвърт от вноса на съветски природен газ в рубли.

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо направи рядко посещаване в Анкара и Истанбул през юни, с цел да изрази терзанията на Вашингтон, че съветски олигарси и огромни предприятия употребяват турски юридически лица, с цел да заобикалят западните наказания. През август Министерството на финансите изпрати следващо писмо до турските банки и предприятия, в което ги предизвести, че не могат да чакат да имат " достъп до щатския $ и други съществени валути ", в случай че търгуват със глобени руснаци.

Турция се пробва да резервира неутралитет в украинския спор и отхвърля да се причисли към западните наказания против Русия. Тя употребява този статут, с цел да подпише редица стопански съглашения с Русия, които помогнаха да се поддържа затруднената стопанска система в навечерието на изборите през юни, на които Ердоган ще се бори да удължи двугодишната си власт.

Картите Мир оферират на милиони руснаци, които всяка година почиват в Турция, метод да получат достъп до рублите си и да заплащат за всичко - от заведения за хранене до хотели. Те са все по-важни и за руснаците, които бягат в Турция като част от новата миграционна вълна от мъже, опитващи се да избегнат наборната работа.

Анализаторите обаче означават, че през последните няколко седмици тонът на Турция към Русия се е трансформирал в отрицателна посока. Миналата седмица Анкара изрично осъди " нелегитимните " социологически изследвания, които Кремъл употребява като предлог да анексира четири украински района, които в този момент са под непълен съветски надзор.

Видният покровител на съветските наказания Бил Браудър - предприемач, който напусна Москва, откакто един от обвързваните с него лица умря в пандиза - съобщи, че решението на турската банка демонстрира, че " страхът от вторични наказания стартира да работи ".

" Турските банки се отхвърлиха от платежната система Мир на Путин от боязън да не бъдат осъдени от Съединени американски щати ", написа Браудър в Туитър. " Трябва да разпространим това далеко и нашироко. Китай, Индия, ОАЕ и доста други страни би трябвало да схванат, че ще има последици ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР