Днес приехме нова помощ за затворените бизнеси, обяви на брифинг

...
Днес приехме нова помощ за затворените бизнеси, обяви на брифинг
Коментари Харесай

Правителството обяви нова помощ за затворените бизнеси

Днес приехме нова помощ за затворените бизнеси, разгласи на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. Това е разпореждане за установяване на реда и изискванията за погашение на обезщетения на работещите в стопански действия, чиято активност е краткотрайно прекратена с акт на държавен орган. Тези работещи, които са обезпечени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева дневно. За задачата са отделени 50 млн. лв., като ограниченията засягат общо 356 000 души, посочи тя, представена от Агенция " Фокус ". 

В петък постановлението ще бъде публикувано в Държавен вестник, както и на страницата на Агенция по заетостта, където ще може да се прочете информацията за всички условия и нужни документи.

" За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, като помощта ще се изплаща непосредствено на работещите и чиновниците. Работодателят ще би трябвало да даде лист на служащите. Работниците надлежно ще би трябвало да са в неплатен отпуск и да се дават банковите им сметки ", изясни общественият министър. 

" В идващите три седмици ще се постараем да удължим всички ограничения за поддръжка и да създадем по този начин, че да оказваме помощ на всички, които имат потребност от помощ и никой да не бъде оставен самичък. Това, което продължава, са ограниченията 60/40 и 80/20, и патронажната грижа за карантинираните хора ", добави тя.

Специално за родителите, които ще би трябвало да гледат децата си в този интервал, има нова помощ, която може да се употребява, защото са променени критериите за достъпа до нея. " Средният приход на член на фамилията би трябвало да бъде 915 лева Ако родителите са в неплатен отпуск, могат да употребяват 610 лева – минималната работна заплата. Всеки, който желае, може да влезе в уеб страницата на Агенцията за обществено подкрепяне, и да види изискванията. Ще можем да подкрепим много родители, защото огромна част от тях към този момент са употребявали своите платени отпуски. Колегите и от Агенцията по заетостта са подготвени със схемата за детегледачки. Тя продължава по този начин, че родителите в претовареност могат да аплайват за детегледачка, която да употребяват в идващия месец. Училищата и детските градини по-скоро ще отворят след Нова година “, сподели още общественият министър.

Тя уточни, че продължава и изплащането на 1 000 лева за медицинския личен състав на първа линия в битката с ковид, както и поддръжката за общо практикуващите лекари. 

" Работи се върху опцията да бъдат освободени 156 млн. лв. разполагаем запас от оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", очакван за други две ограничения, които ще бъдат отсрочени, за ограничения в поддръжка на бизнеса, поради новите ограничавания поради ковид. Тези ограничения ще бъдат подкрепени от Национална агенция за приходите ", изясни от своя страна икономическият министър Лъчезар Борисов. 

Той посочи, че се създава скица за ликвидна поддръжка на бизнеса по най-облекчени знаци, като един от тях са закрепените разноски, като на този стадий се счита това да бъде % от оборота, който фирмите са изгубили, до момента в който няма да работят през трите седмици. 

Борисов заяви, че по информация от Българската банка за развиване към този момент е получена нотификация от Европейска комисия и от през днешния ден се анексират договорите с банките-партньори и се уголемява активността на банката за приемане на облекчени заеми посредством банките-партньори за всички дребни и междинни предприятия - до 1 млн. лв. заем, а огромните - до 2 милиона лв. при по-облекчени от сегашните условия.

" Постигнахме тежък баланс сред свободата в икономическия живот и строгостта на противоепидемичните ограничения по интернационалните стандарти ", разяснява още министърът по отношение на оповестените по-строги ограничения за ограничение разпространяването на ковид у нас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР