Днес президентът Румен Радев ще участва в откриването на специализираните

...
Днес президентът Румен Радев ще участва в откриването на специализираните
Коментари Харесай

Първа копка на интерконектора със Сърбия

Днес президентът Румен Радев ще взе участие в откриването на профилираните строителни действия по създаване на междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) на българска територия, оповестиха от прессекретариата на президента. В събитието ще взе участие и президентът на Република Сърбия Александър Вучич. Сред участниците в церемонията ще бъдат министрите на енергетиката на двете страни и Росен Христов и Дубравка Дедович, кактко и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

В програмата на българския президент е включена и среща със сръбския му сътрудник Александър Вучич.

Реализацията на интерконектора България–Сърбия е основен план, приоритет на българската енергийна политика, ориентиран към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар.

Междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) ще бъде с обща дължина към 170 км. и стартира от Нови Искър, Република България, като крайната й дестинация е Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км на българска територия. След построяването ѝ газовата връзка ще бъде с потенциал до 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток. Газопроводът е план от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) – Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След построяването газовата връзка ще бъде с потенциал 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР