Днес през деня възникнаха 74 пожара на територията на страната.

...
Днес през деня възникнаха 74 пожара на територията на страната.
Коментари Харесай

Николов: 74 пожара са възникнали днес, 45 са активни и сега

Днес денем породиха 74 пожара на територията на страната. 45 от тях не престават да са интензивно настоящи. Това съобщи шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов, представен от БГНЕС.

Николов даде информация за настоящата оперативна конюнктура, обвързвана с пожарите в страната и подхванатите дейности за преодоляването им.

Той посочи, че от всичките пожари 2 съставляват прочут проблем. “Говоря за община Елхово, където горят малко над 1000 декара млади борови насаждения, сухи гори и шубраци са обхванати от пожара”, сподели Николов. Той добави, че пожарът към момента не е локализиран, само че се работи интензивно в тази посока.

“Другият пожар е в Брягово, община Любимец, сходна обстановка. Трудно кръстосан терен, мъчно пристъпен, малко над 1000 декара смесени насаждения”, съобщи Николов. Той уточни, че чиновници на пожарната и доброволци са се присъединили към преодоляването на пожарите.

“417 чиновници на пожарната са на терен и гасят пожарите. Те са подкрепени от горските стопанства, 40 служители на реда, непринудено явили се пожарникари със съответната техника, сътрудници от Министерство на защитата и трите хеликоптера, които вземат участие в гасенето на пожарите”, съобщи Николов.

Той акцентира, че човешките действия са главната причина за пораждане на пожари.

“Над 90% от пожарите са провокирани от нашата активност. Дали по немарливост или несъобразителност или различен тип активност, довеждат до такива пожари”, сподели той.

Николов прикани хората да не почистват тревните пасища в идващите дни.

“Обръщам се към хората, в случай че е допустимо в околните 2-3 дни, изключително в Югоизточна България да преустановят тази активност. Той добави, че тази активност е извънредно опасна
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР