Днес премиерът Николай Денков събра наново службите, шефовете на комисии

...
Днес премиерът Николай Денков събра наново службите, шефовете на комисии
Коментари Харесай

Какво казват ДАНС и ДАР за руския петрол и Лукойл

Днес министър председателят Николай Денков събра отначало службите, шефовете на комисии и част от партиите в Народното събрание, представители на президентството, специалисти и други, на съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. ГЕРБ и Движение за права и свободи напуснаха съвещанието по-рано, като оповестиха, че не виждат причина с прекратяването на дерогацията да се чака до следващата година, както упорстват от ПП-ДБ. Премиерът Денков изясни обаче, че и съгласно специалистите, и съгласно службите, съществува риск цените на горивата да се повишат, само че и да се стигне до дефицит, в случай че дерогацията бъде прекъсната по-рано от 1 март 2024 година

" При навременен импорт на задоволителни количества нефт и петролни артикули от различни на Русия източници и на налични за българския консуматор цени, прекратяването на дерогацията няма да докара до основни отрицателни въздействия върху пазара на горива у нас и върху действието на икономическите браншове като цяло ", показва в отчета си шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Шефът на ДАР Антоан Гечев обаче предизвестява в отчета си: " От значително значение за националната и енергийната сигурност на страната ни е продължаването работата на рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас " АД в непрестанен режим. Водещо предизвикателство в този подтекст е обезпечаването на количества недопечен нефт за работата на нефтопреработвателния цех от различни на Русия източници, както и тяхното превозване до България. Очакван е също растеж на цените на петролните артикули, създавани от рафинерията, включително и на горивата, което ще усили инфлационния напън в страната. Възможни са и ответни отрицателни реакции от съветска страна както в политически, по този начин и в стопански проект. "

Вижте обобщение от отчета на ДАНС в атачмънта.
Прикачени файлове
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР