Днес премиерът на брифинг в МС обяви, че за месеците

...
Днес премиерът на брифинг в МС обяви, че за месеците
Коментари Харесай

Мика Зайкова пред novini.bg: Инфлацията изяжда доходите на работещите и на пенсионерите

Днес министър председателят на брифинг в Министерски съвет разгласи, че за месеците май и юни държавното управление ще обезпечи обезщетения за бизнеса с близо 80%, поради енергоносителите. При това състояние ще се състои ли авансово  обявеният митинг на синдикати и работодатели и от какво са недоволни те? Питам финансовия специалист и лекар на икономическите науки доцент Мика Зайкова, която е и дълготраен синдикален държавник. Тя бе народен представител в съставите на 45-то и 46-то Народно заседание от квотата на Има Такъв Народ.

Колкото и да е необикновено да желаят да стачкуват синдикати и работодатели дружно, недоволството им е основателно, тъй като става въпрос за работата, хляба и оцеляванетона всички работещи.



До през днешния ден няма ясно закрепени цени нито на ток, нито на газ. Как да работят тези хора от бизнеса, без да знаят какви ще са им разноски за тока и газта, по какъв начин ще знаят какво губият и печелят!

Тепърва ще излиза наяве каква ще е цената на мегаватчаса. Само че по какъв начин да се пресмята каквото и да е като енергоизточниците са 50-53 на 100 от всяка една стока, която се създава у нас.

Досега бизнесът не получи всичко, което му бе обещавано като обезщетения. Все още никой не знае на каква цена ще е създадената продукция самун, тъй като и всички хлебопекарни са на газ.

Малките и междинни предприятия са основата на стопанската система в страната.

Малките са 383 000, а междинните са сред 23-25 000.

Статистиката сочи, че 25 000 компании не знаят какъв брой ще им коства газта, а бсички български компании над 400 000 не знаят какъв брой ще им коства тока.

Поради всички тези аргументи бизнесът желае да знае ще има доставки на главните първични материали за българската промишленост.

Ясно е, че на всички места сега има проблеми в това отношение, заради войната. Но държавното управление би трябвало да даде помощ и увещание на работещите, че ще могат да оцелеят в тази рецесия, посредством бързи и съответни ограничения и проекти.

Иначе заради несигурността и работодатели, и синдикати ще не престават да са в перменентна протестна подготвеност. Обобщено, това са близо 92% от всички компании в България.

Не бива да се позволява до края на тази година да стартират банкрути на компаниите и да настъпи голяма безработица.

Инфлацията изяжда приходите на работещите и на пенсионерите. Минималната работна заплата остава 710 лв. до 2025 година. Така близо 650 000 души, които получават подобен приход в чист размер малко над 500 лв..как да оцеляват тези хора в случай, че издръжката на 1 човек е над 1200 лв.! Отделно пък над 1 милион пенсионери получават минималната пенсия. Те по какъв начин ще оцеляват!

Правителството неотложно би трябвало да предприеме ограничения за избавяне на хората и бизнеса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР