Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в

...
Днес пред Министерски съвет ще се проведе Национален протест в
Коментари Харесай

Животновъди на протест пред Министерски съвет, искат по-големи обезщетения

Днес пред Министерски съвет ще се организира Национален митинг в поддръжка на българските овцевъди и козевъди. Той ще стартира в 12:00 часа и в него ще се включат над 5000 фермери от цялата страна и българи, подкрепящи родното отглеждане на животни. Стачните дейности са проведени от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и са продължение на националните митинги за избавяне на бранша, които започнаха на 13 юли т.г. край село Шереметя до Велико Търново със алегорична обсада на основен път София-Варна.

След неналичието на реакция от институциите и последвалите шокиращи дейности по избиването на животни в странджанското село Шарково овцевъдите и козевъдите ще стачкуват в столицата с искане за държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите в сектора по време на действието на анулираната от съда Наредба 3 за директните заплащания. Те упорстват компенсацията по тази разпоредба за сътрудниците им от регионите под карантина, поради чумата по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско, да е в размер на 40 лв. на животно.

НОКА упорства за компенсации по пазарни цени за наложително умъртвените животни заради чумата:

-300 лева за овце-майки, кози-майки под селекционен надзор и 200 лева за овце-майки, кози- майки отвън селекционен контрол;

-1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекц. надзор и 700 лв/брой за кочове и пръчове отвън селекционен контрол;

-6 лв/кг живо тегло за агнета и ярета.

Овцевъдите и козевъдите желаят изрично оставката на длъжностните лица довели бранша им до тежката рецесия - заместник- министър доктор Цветан Димитров, Бойко Синапов, отраслов консултант на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „ Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти ” и доктор Златка Възелова, шеф на дирекция „ Животновъдство ” в МЗГХ.

Протестиращите ще упорстват и за създаването на национална политика за справяне с заболяванията по животните в пограничните региони. Ситуацията през миналите дни изрично потвърди, че такава генерална тактика липсва, а виновността за това е на отрасловия заместник-министър в МЗХГ.

Националният митинг на българските овцевъди и козевъди е подсилен от единадесет неправителствени и цивилен организации, които ще се включат в стачката пред Министерски съвет.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР