Днес пред Конгреса започна двудневно прослушване относно проблемите около Джеймс

...
Днес пред Конгреса започна двудневно прослушване относно проблемите около Джеймс
Коментари Харесай

Нортроп Груман относно отлаганията на Джеймс Уеб: не ни трябва промяна, а разбиране

Днес пред Конгреса стартира двудневно прослушване по отношение на проблемите към Джеймс Уеб – следващото огромно отсрочване на изстрелването на телескопа (този път до 2021 година), продължаващите механически проблеми с падащите от него гайки и болтове, както и голямата му цена за разработка, доближаваща към този момент $10 милиарда.

На фона на прослушването през днешния ден чухме най-абсурдната имитация от управително лице на галактическа компания, оповестява уеб сайтът за галактически вести НАСА Уоч. Скот Уилъби, програмен управител на Уеб към компанията-производител Нортроп Груман оповести следното: “Не, нямаме потребност от културна смяна. Имаме потребност от хора, които да схванат какъв брой е мъчно ”. 

Сериозно? 

Всъщност, аз ги разбирам прелестно. Напълно обикновено и човешко е всеки да се стреми към идеалния баланс в живота си: да получава най-много пари за минимално свършена работа. В случая се изляха милиарди долари, хората си получаваха заплатите, отговорност за отлаганията в никакъв случай не беше поета. Същевременно на кой му пука, че чакаме цялостен четвърт век, откогато телескопът е дефиниран на хартия, с цел да го забележим изстрелян и да погледнем към Вселената от нов взор? 

А това, че нямат потребност от културна смяна, също е видно. То нищо не се трансформира. След тази днешна преживелица се увещавам, че съм прав в рецензията си към старите аерокосмически компании. Те измененията идват от новите играчи в космонавтиката – играчи като СпейсЕкс, Блу Ориджин, Рокет Лаб. Да сте чули да е произлязло някакво ново и публично значимо откритие от страна на Нортроп Груман, Боинг, Локхийд Мартин? Нещо, което да бъде отразено в медиите? Или май когато пишем за старите галактически мастодонти, то е все по отношение на проблемите им и с отлаганията? 

И преди да кажете, че новите частни стартъпи в никакъв случай няма да си основат галактически телескоп… грешите. През 2019-та година ще излети телескопът на SpaceFab.US, като второстепенен потребен товар на ракета “Фолкън 9 ”. Телескопът ще е снабден с 21-сантиметрово огледало, забележима и ултравиолетова камера. И най-важното – ще е наличен за всеки клиент на компанията. Точно по този начин – всеки заинтригуван човек ще може да си закупи наблюдателно време на телескопа, с цел да снима нощното небе по метода, по който желае. Кой различен ще ви предложи такава услуга? 

Телескопът “Джеймс Уеб ”. Credit: NASA/Chris Gunn

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР