Днес празнуваме Благовещение. На този ден Архангел Гавраил казва благата

...
Днес празнуваме Благовещение. На този ден Архангел Гавраил казва благата
Коментари Харесай

Днес празнуваме Благовещение

Днес честваме Благовещение. На този ден Архангел Гавраил споделя богатствата новина на Дева Мария, че тя ще роди Божия наследник, Спасителят Исус Христос.

Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната черква през 7 век. Почита се от всички съществени християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).

Макар да е във Великия Пост, заради своята огромна тържественост, по изключение може да се яде риба, за това нормално тя участва на трапезата. По традиция постоянно се подготвя рибник – риба с ориз. Празникът съответствува с началото на пролетта и по тази причина обичайно се подготвя и „ нещо зелено “ (коприва, спанак, лапад и др.). Пекло се пита, която намазана с мед, се раздавала на съседи и близки.

Нехристиянски, езически национални вярвания, присъщи за някои райони, били че на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, по тази причина постоянно тогава са се дупчели ушите на дребните момиченца. Също, че денем всяка отрова губела силата си. Свързан с това бит бил стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, с цел да не пострадат от змийско захапване през лятото. Поради същата причина, дамите не докосвали игли, куки или конци.

Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина и други

На този ден бил честван храмовият празник на храма „ Света София “ (от гр. – „ Божия премъдрост “), чието име носи и столицата ни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР