Днес православната църква празнува един от 12-те големи християнски празници

...
Днес православната църква празнува един от 12-те големи християнски празници
Коментари Харесай

Ден на помирението с Бога – Благовещение!

Днес православната черква чества един от 12-те огромни християнски празници - Благовещение. Той е възпоменание на радостното библейско събитие, което слага началото на помиряването на индивида с Бога. Ангел Господен оповестява на Дева Мария богатствата новина, че е определена да роди Спасителя на човечеството.

В църковната традиция Благовещение се приема като ден на майката и дамата. Имен ден честват близо 18 хиляди българи.

" Радвай се ти, посредством която се отвори раят! " - Oбразът на тази словесна богослужебна прослава на Св. Богородица посреща във всеки православен храм. Ако се вгледаме в централните - наречени Царски - двери на иконостаса, в средата им са изобразени ангел Господен и Дева Мария. Сцената на Благовещението постоянно и неслучайно украсява Царските двери, тъй като посредством Божието олицетворение се отворят небесните порти за спасението на хората. Неговото начало е радостният мотив, който през днешния ден чества православната черква.

" Празникът Благовещение е този, на който ние величаем богатствата новина, която чува Света Богородица, че точно тя ще стане майка на Спасителя на Света. Архангел Гавриил я поздравява. Той й благомести, че ще роди наследник и ще Иисус. Тя схваща, че посредством нея Бог ще стане човек, посредством нея словото ще стане плът.

Без да се замисля тя приема да бъде тази, посредством която е допустимо идването на Христос при нас. Това е началото на спасението на човешкия жанр ", описа пред БНР Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Св. Синод.

Великият празник на Благовещението носи щастлив боязън във вярващото сърце.

" За мен персонално е доста сърдечен ".

" Това е началото на свободата от прегрешението. Този празник носи вяра ".

Освен богатствата новина за отворените божествен двери, Благовещение огласява и достолепието на дамата, посредством която стана вероятен избавителния Божи проект за индивида. И тук централен облик е пресветлият лик на Св. Богородица.

" Благовещение е най-подходящият празник, който да бъде и ден на дамата, на майката. В него пресвета Богородица, ставайки майка на Спасителя, става майка на целия човешки жанр ".

" Тя е облик, който би трябвало да следваме ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР